Home [njuz] Palić Film Festival

Palić Film Festival

32
0

palic2007_Dana 19. jula održana je Konferencija za novinare na kojoj su program i koncepciju ovogodišnjeg izdanja Festivala evropskog filma predstavili Miša Mogorović, tehnički direktor, Radoslav Zelenović, direktor, Blažo Perović izvršni producent, Branislav Lečić, predsednik Saveta, Dejan Zvekić,

 marketing direktor, Nikolaj Nikitin, selektor glavnog programa i Petar Mitrić, selektor festivalskog programa Mladi autori Evrope.

Festival evropskog filma na Paliću ove godine biće održan od 16. do 22. jula. Selektor Takmičarskog programa je Nikolaj Nikitin, urednik nemačkog filmskog časopisa "Der Schnitt" i izaslanik Berlinala za jugoistočnu Evropu. U svom 14. izdanju, Festival će se predstaviti kroz pet programa. Sem Takmičarskog programa, u fokusu 14. Festivala je norveška kinematografija, te je program Novi norveški film realizovan je u saradnji sa Norveškim filmskim institutom (Norsk Filminstitutt).

Sada već tradicionalno, posetioci Otvorenog univerziteta u Subotici pratiće i program Novi mađarski film, koji predstavlja šest najintrigantnijih ostvarenja ove kinematografije. Program Mladi autori Evrope predstaviće savremene tokove evropske filmske produkcije kroz projekcije kratkih, eksperimentalnih i dokumentarnih filmova nastalih u periodu između dva festivala, kao i serijal koncerata inventivnih alternativnih grupa iz Evrope i Regiona.

Konačno, Omaž program podsetiće nas na neke od najboljih trenutaka u dugim i plodonosnim karijerama ovogodišnjih dobitnika nagrade "Aleksandar Lifka" za izuzetan doprinos filmskoj umetnosti. Kao što smo već ranije objavili, dobitnici su proslavljeni mađarski sineasta Ištvan Sabo i srpski glumac, producent i režiser Ljubiša Samardžić.

Od ove godine Festival evropskog filma Palić započinje saradnju sa Motovun Film festivalom koja bi već naredne godine rezultirala stvaranjem zajedničkog programa. Ovogodišnja saradnja uključuje predstavljanje Motovunskog festivala na Paliću i Filmskog festival Palić u Motovunu. Takođe, Palićki festival će predstaviti izbor kratkih filmova iz programa Mladi autori Evrope u Motovunu, dok će izbor filmova iz programa Motovun Online biti predstavljen na Paliću.

Još jedna novina ovogodišnjeg Festivala jeste Studentski dan, koji će biti održan 20. jula u Eko centru na Paliću, s početkom u 16 sati. Tom prilikom Frank Albers, koordinator projekata "Robert Boš" Fondacije koja godišnje odabranim studentima širom Evrope dodeljuje stipendije od 70 hiljada eura za realizaciju kratkog filma, uputiće studente režije sa ovih prostora u mogućnost konkurisanja kod ove Fondacije. Njegovom predavanju prethodiće projekcija kratkometražnog filma "Milan" Mihaele Kezele, prethodne dobitnice ove stipendije, koja će okupljenim studentima govoriti o svojim iskustvima sa "Robert Boš" fondacijom. Po završetku predavanja, Frank Albers prirediće koktel za studente.

Festival će otvoriti Ovogodišnji dobitnik Zlatne palme u Kanu, rumunski film "4 meseca, 3 nedelje i 2 dana", Kristijana Mungiuija. Obzirom da je reč o kanskom pobedniku, film će se prikazati van konkurencije, ali činjenica je da će Subotičani među prvima imati priliku da pogledaju film koji se bavi temom ilegalnih abortusa u "zlatno doba" komunizma u Rumuniji, o hororu koji su sprovodile bezbednosne državne agencije, o brutalnosti i apsordnosti njihovog delovanja…

http://www.palicfilmfestival.com/