Home [njuz] Bez besplatnih testova na HIV i hepatitis B

Bez besplatnih testova na HIV i hepatitis B

65
0

muzika3Dobrovoljno besplatno savetovanje i testiranje na HIV i hepatitise B i C gotovo da više nije moguće uraditi u Beogradu. Studentska poliklinika ima još samo 200 pozajmljenih testova na HIV, za hepatitise nema nijedan test, a Gradski zavod za javno zdravlje nema testove ni za jednu od tri pomenute infekcije.

– U ovom momentu imamo samo 200 pozajmljenih testova za HIV od JAZAS-a. Već godinu dana smo upozoravali šta će se dogoditi, ali niko nije reagovao. Poslali smo apel na šest adresa početkom januara, ali nam je jedini odgovor stigao od kancelarije za mlade Beograda. Godišnje potrošimo oko 3.000 testova za HIV, a cena jednog je oko pet evra – kaže za “Blic” dr Mila Paunić, epidemiolog i šef Odeljenja za prevenciju side i polno prenosivih bolesti Zavoda za zdravstvenu zaštitu studenata “Beograd”.

Poslednjih pet godina ove dve ustanove su dobijale testove od međunarodne organizacije “Global fond”, sa idejom i preporukom da država preuzme nastavak podrške besplatnom i anonimnom testiranju i nastavi sa snabdevanjem savetovališta testovima za HIV u narednim godinama.

U 2010. godini broj testova se smanjio za oko 35 odsto u odnosu na period od 2006. do 2009. godine, a u toku 2011. i 2012. godine će se smanjiti za 90 odsto. Sekretarijat za zdravstvo od 2010. godine nema u budžetu odvojen novac za problem HIV/side u Beogradu.

– Besplatno i anonimno testiranje ne sme da prestane jer je to jedini način da se najviše građana testira. Ljudi se teško odluče da uzmu uput i da odu da se testiraju. Kod nas dolaze direktno, bez knjižice i uputa, mogu i anonimno. Ovo se pokazalo kao odličan način testiranja, a zna se kolika stigma i predrasude vladaju oko ovih bolesti – dodaje dr Paunić.

Od sredine decembra testova nema ni u Savetovalištu za sidu u Gradskom zavodu za javno zdravlje. Prema rečima dr Biljane Begović, ne zna se ni kada će testovi stići.

Najodgovornija da odluči kada će i da li će biti novca za besplatno testiranje na HIV i hepatitise B i C jeste Nacionalna kancelarija za HIV/sidu koja se nalazi pri Institutu za javno zdravlje Srbije “Dr Milan Jovanović Batut”. Kako je “Blicu” rečeno, trenutno se odobravaju budžeti i projekti, a konačna informacija biće poznata do kraja februara.

Osim ovakvog besplatnog i poverljivog testiranja pacijenti koji imaju uput mogu to da urade na Klinici za infektivne i tropske bolesti Kliničkog centra Srbije i na Vojnomedicinskoj akademiji. Testiranje je moguće i u Gradskom zavodu za javno zdravlje po ceni od 800 dinara.

Čak 29 pozitivnih
Ukupan broj klijenata koji su se savetovali i testirali u Studentskoj poliklinici u 2010. godini bio je 2.195. Od tog broja novootkrivenih seropozitivnih pacijenata na HIV bilo je 29, što je najveći broj novootkrivenih pacijenata sa HIV-om od kada centar postoji. Tokom prošle godine savetovano je i testirano 829 osoba na virus hepatitisa B i od tog broja 11 osoba je bilo pozitivno. Na virus hepatitisa C testirana je 861 osoba, a seropozitivnost je utvrđena kod 54 osobe.

Izvor: Blic