Home [njuz] U selo po karijeru

U selo po karijeru

56
0

news3Mladi, naročito oni sa fakultetskom diplomom uglavnom žele da napuste selo. Međutim, dve preduzimljive i vredne sestre iz Donjeg Matejevca selo kod Niša vide kao prednost za siguran posao i kvalitetan život.

U vremenu kada mladi, naročito visokoobrazovani, traže i najmanju šansu da napuste selo, dve preduzimljive i vredne sestre iz Donjeg Matejevca, selo kod Niša, vide kao prednost za siguran posao i kvalitetan život.

Sestre Lidija Nikolić i Maja Živanović fakultetsko obrazovanje stavile su u funkciju unapređenja privatnog biznisa.

Lidija Nikolić radni dan započinje otprilike isto kao i njene kolege ekonomski stručnjaci za bankarstvo i finansije – u kancelariji, za kompjuterom.

Da je ipak sve mnogo drugačije, jasno je čim kroči van svoje kancelarije, koja se nalazi u porodičnoj kući u selu Donji Matejevac, kod Niša, gde Lidija uspešno vodi porodičnu fabriku stočne hrane i ne razmišlja o preseljenju u grad.

Lidija kaže da joj fakultetska diploma nije neophodna za život na selu, ali da svakako jeste za posao koji radi i naglašava da ima stalnu potrebu da se usavršava i bude uspešna u poslu.

Ona je podigla i vinograd sa visokokvalitetnim sortama grožđa, i započela gradnju objekta sa apartmanima i salama za stručne skupove, u nameri da objedini nauku i praksu.

Uz sve to, sa sestrom Majom pokrenula je i farmu pilića, kako bi zaokružile proces proizvodnje zdrave hrane.

Maja Živanović po ambiciji ne zaostaje za sestrom, završila je studije književnosti, a zatim i poljoprivredni fakultet, odsek stočarstvo.

Maja koja, takođe, živi i radi u selu Donji Matejevac kaže da joj je stočarstvo opredeljenje, jer smatra da je Srbija pretežno poljoprivredna zemlja i ima potencijala da se razvija u tom smeru.

Lidija i Maja planiraju proširivanje kapaciteta za proizvodnju stočne hrane, otvaranje još jedne farme pilića i zapošljavanje novih radnika, a stalno imaju i nove ideje i sve su u vezi sa selom.

Izvor:RTS