Home [njuz] Da li si kadar za FEST?

Da li si kadar za FEST?

54
0

 Na 35. međunarodnom filmskom festivalu u Beogradu, koji svečano počinje u petak, 23. februara, do 4. marta biće prikazano oko 80 filmova iz tridesetak zemalja, u selekciji umetničkog direktora Miroljuba Vučkovića. U planu je ukupno 200 premijernih i repriznih projekcija u Centru „Sava”, Domu sindikata, Dvorani kulturnog centra i Muzeju Kinoteke.

Na svečanom otvaranju, u petak uveče u velikoj dvorani Centra „Sava”, biće prikazana premijera domaćeg filma „Klopka” reditelja Srdana Golubovića, čija je svetska premijera uspešno održana pre deset dana na festivalu u Berlinu. Projekcije u Centru „Sava” od 17, 19.30 i 22 sata rezervisane su uglavnom za ciklus „Horizonti”, sa tridesetak filmova koji su učestvovali na velikim svetskim festivalima i dobijali nagrade u proteklih godinu dana. Među njima su: posljednje ostvarenje slavnog Roberta Altmana „Radijski šou”, „Vavilon” Alehandra Gonzalesa Inaritua, „Gojine utvare” Miloša Formana, „Vrati se” Pedra Almodovara, „Mala mis Sanšajn” Džonatana Dejtona i Valeri Feris, „Kraljica” Stivena Frirsa, „Šef nad šefovima” Larsa fon Trira, „Put za Gvantanamo” Majkla Vinterbotoma…

Fest od ove godine ima i takmičarski program, pod nazivom „Evropa izvan Evrope”, sa osam filmova iz evropskih zemlja koje nisu članice Unije i zemalja koje geografski nisu u Evropi, ali imaju evropsku kulturnu tradiciju. Najbolji film izabraće tročlani međunarodni žiri, čiji su članovi Pavel Pavlikovski (Velika Britanija), Mejnolf Curhorst (Nemačka) i Dubravka Lakić, predstavnik medijskog sponzora kompanije „Politika”.

Taj program otvara u subotu uveče u Domu sindikata ruski film „Slobodno lebdenje” Borisa Hlebnikova. Slede ostvarenja autora iz Hrvatske, Turske, Izraela, Kazahstana, Tadžikistana, kao i dve srpske premijere. To su debitantski film „Hamlet” Aleksandra Rajkovića i najnovije delo veterana Puriše Đorđevića „Dva”.

Srpska kinematografija zastupljena je i u programu Festa „Činjenice i slagalice”, sa dugometražnim dokumentarnim filmovima u DKC-u, gde će premijere imati „Zabranjeni bez zabrane” Dinka Tucakovića i Milana Nikodijevića, „Kako postati heroj” Mladena Matičevića i „Izabrao sam” Nedeljka Despotovića.

Ostali programski ciklusi na Festu su „FantAzija”, sa delima azijske kinematografije, „Nemačko putovanje”, posvećeno savremenom nemačkom filmu, „Gospođice”, sa filmovima žena reditelja i „Svetionik”, sa delima mladih autora.

Počasni gost Festa biće veteran američke kinematografije Bob Rafelson (74), reditelj kultnog filma „Poštar uvek zvoni dva puta”. On će tokom boravka u Beogradu primiti „Zlatni pečat” Jugoslovenske kinoteke za doprinos filmskoj umetnosti, a u pratećem programu Festa u Muzeju Kinoteke biće prikazana tri njegova filma, uključujući „Pet lakih komada”, s kojim se proslavio 1970. godine.

Predstavljamo vam program 35. Međunarodnog beogradskog filmskog festivala, koji se ove godine pod sloganom "Da li si kadar za FEST?" Festival se održava od 23. februara do 4. marta 2007. >>>>>