Otvoren Kustendorf

0
SHARE

film5Gosti Međunarodnog filmskog i muzičkog festivala su češka legenda Otokar Vavra, Abas Kjarostami iz Irana i meksički glumac Gael Garsija Bernal.

Festival Kustendorf, čiji je osnivač i selektor naš proslavljeni reditelj Emir Kusturica, otvoren je uz vatromet i performans posvećen filmu “Amarkord” Federika Felinija.

U ulozi medveda bio je dr Nele Karajlić, a u performasu su učestvovali grupa Vrelo i No Smoking Orchestra.

Manifestaciju je otvorio ministar kulture Nebojša Bradić u dvorani “Prokleta avlija”, rekavši da Kustendorf “donosi svež dah sa mokrogorskih planina u domaću i regionalnu kinematografiju”.

Specijalnom gostu, iranskom reditelju Abasu Kjarostamiju, Kusturica je uručio Nagradu za buduće filmove.

“Upoznali smo se u Kanu na crvenom tepihu, drago mi je što sam Vaš gost na snežnobelom tepihu Drvengrada”, rekao je Kjarostami.

Deo programa biće posvećen opusu stogodišnjeg Otokara Vavre, koji će zajedno sa domaćinom održati i radionicu za studente.

Vavrini filmovi obeležili su protekli vek, a među njegovim studentima, pored Kusturice, bili su i autori poput Miloša Formana i Jiržija Mencla. Biće prikazani njegovi filmovi “Romansa za trubu” i “Čekić za veštice”.

U okviru programa “Retrospektiva velikana” biće prikazani Kjarostamijevi filmovi “Gde je kuća moga prijatelja?” iz 1987. godine, “Krupni plan” (1990), “Kroz maslinjake” (1994) i “Ukus trešanja”, koji je osvojio Zlatnu palmu na filmskom festivalu u Kanu 1997. godine, a Kjarostami će kao gost festivala održati nekoliko radionica za mlade autore.

Na Kustendorfu će gostovati i ruski reditelj Nikita Mihalkov, Gael Garsija Bernal, glumac poznat po filmovima “Dnevnik motocikliste”, “Babel”, “I ja tebi kevu” i drugim, kao i norveški režiser Erik Pope.

Takmičarski program festivala obuhvata 20 ostvarenja iz 12 zemalja. Program čini 13 kratkih igranih filmova, pet dokumentaraca, jedan animirani i jedan srednjemetražni film, a autorima najboljih radova biće dodeljene nagrade Zlatno, Srebrno i Bronzano jaje. Biće dodeljena i novoustanovljena nagrada za kameru “Vilko Filać”. Žiri će raditi u sastavu – producenti Vensan Maravel i Ričard Brik i profesorka Iva Draškić Vićanović.

Pročitajte program festivala.

Muzički program otvoriće grupa Beogradski sindikat, a do 11. januara nastupiće “Ngoma Afrika bend” iz Tanzanije, “Manuška orkestar” iz Francuske, legenda soula, fanka i roka Andre Vilijams (SAD) i “Farmers Market” – norveški sastav koji svira balkansku muziku.

Izvor: MONDO