Home [njuz] Učenici „Tesle” razvili biznis praveći svoja audio pojačala

Učenici „Tesle” razvili biznis praveći svoja audio pojačala

47
0

muzika3Šestorica učenika trećeg razreda Elektrotehničke škole „Nikola Tesla” rešilo je da se pored učenja i knjiga prihvati i pravog posla… Ovi sedamnaestogodišnjaci su, pod budnim okom svog profesora Miroslava Cimeše, otvorili firmu „Teslaši” za proizvodnju audio pojačala, preko kojih se garantovano dobija zvuk kao u bioskopu ili diskoteci.

Sve je počelo kada su mladi teslaši – Nikola Parandilović, Petar Miličić, Marko Ljubičić, Darko Grahovac, Đorđe Tomašević i Stefan Savić – rešili da se prijave na konkurs koji je Vlada Kraljevine Norveške raspisala u okviru projekta razvijanja preduzetništva u srednjem obrazovanju.
– Dečaci su imali ideju i veliki entuzijazam, što je i najvažnije. Trebalo je da osmisle celu organizaciju, ko će biti direktor, ko će biti zadužen za marketing, da provere da li stanovništvo ima potrebu za njihovim proizvodom… Na kraju su sve to sročili u mali biznis-plan na engleskom jeziku i poslali ga u Norvešku. Ubrzo je stigao potvrdan odgovor – priča mentor Miroslav Cimeša.
Norveška svake godine, u saradnji sa Ministarstvom prosvete, finansira 200 ovakvih projekata u Srbiji. Svaki u proseku dobije budžet do 200 evra.
– Dobili smo 150 evra za našu firmu. Želeli smo da napravimo moćna audio pojačala sa snagom do 500 vati, ali smo s ovim novcem morali da budemo skromniji. Naša audio pojačala imaju do 200 vati, ali pružaju ugođaj zvuka kao u bioskopu ili nekoj velikoj diskoteci. Jednostavno se koriste. Uređaj, koji može biti kompjuter, televizor ili muzički stub, prikači se na ulaz pojačala, a na izlaz se stave zvučnici – objašnjava Nikola Parandilović.    
Za razliku od Norveške, države koja se trudi da već kod đaka razvija preduzetnički duh, zakoni u Srbiji ne dozvoljavaju maloletnima da osnivaju firme. Učenici zato ističu da je njihova firma, za sada, virtuelna.
– Kada napunimo 18 godina, pokušaćemo da učinimo našu firmu stvarnom, iako to podrazumeva velike troškove. Ali, mnogo smo naučili na ovom projektu, učinilo nas je srećnim što smo sami uspeli nešto da stvorimo i želimo da budemo uspešni preduzetnici – pričaju “Teslaši”.
Profesor Cimeša ističe i da se Norveška sledeće godine povlači iz projekta, pa je pozvao donatore da tada pomognu i drugim đacima sa dobrim idejama i voljom. Zainteresovani za “Teslaš” audio pojačala, koja đaci prodaju za svega 100 evra, mogu se javiti na telefon 064/437-65-82, a mladi preduzetnici obećavaju da će i dezen uraditi po želji budućeg korisnika.

Izvor: 24 sata