Home [ muviz ] Abas Kjarostami gost 4. “Kustendorfa”

Abas Kjarostami gost 4. “Kustendorfa”

86
0

film67Međunarodni filmski i muzički festival “Kustendorf”, čiji je osnivač i selektor naš proslavljeni reditelj Emir Kusturica, biće održan od 5. do 11. januara 2011. godine u Drvengradu na Mokroj Gori.

Gost festivala u okviru Retrospektive velikana biće iranski režiser Abas Kjarostami, jedan od najznačajnijih filmskih autora današnjice. Za učešće u takmičarskom programu 4. Kustendorf festivala, koji je, kao i prethodni, posvećen budućim filmskim stvaraocima i velikanima savremenog autorskog filma, konkurisalo je više od 400 filmova mladih filmskih autora i studenata filmskih škola iz čitavog sveta.

U finalnoj selekciji, takmičiće filmovi iz Bugarske, Italije, Libana, Makedonije, Poljske, SAD, Slovačke, Srbije, Turske, Hrvatske, Švajcarske i Švedske. Reč je o 13 kratkih igranih filmova, pet dokumentarnih, jednom animiranom i jednom srednje-metražnom filmu.

O nagradama Zlatno, Srebrno i Bronzano jaje, odlučivaće međunarodni žiri koji čine Vensan Maraval (producent), Ričard Brik (producent i profesor na Univerzitetu Kolumbija) i prof. dr Iva Draškić Vićanović. U nekoliko programskih celina, Kustendorf 2011 predstavlja neke od najboljih filmskih ostvarenja prošlogodišnje produkcije i njihove autore koji će, kao i Kjarostami, održati radionice i razgovore sa studentima i publikom.

U muzičkom programu Festivala, čiji je selektor Dr Nele Karajlić, predstaviće se neke od novih svetskih muzičkih zvezda, kao što su Ngoma Afrika bend (Tanzanija), Manuška orkestra (Francuska), Andrej Vilijams (SAD), Farmer Market (Norveška) i Beogradski sindikat (Srbija). Kustendorf festival biće održan u organizaciji “Rasta International” i pod pokroviteljstvom Ministarstva kulture Srbije.

  • Pored Kjarostamija, gosti Festivala su i  Otokar Vavra, kultni češki filmski autor, zatim Nikita Mihalkov, Erik Pope, Filip Ramund, Boris Malagurski, Jan Hrebejk

Izvor:Blic