Home [akcija] “PROSTOR MLADIMA” I Kruševljani hoće KC GRAD!!!

“PROSTOR MLADIMA” I Kruševljani hoće KC GRAD!!!

34
0

centarmladihU organizaciji omladinskog udruženja “Asocijacija mladih” 8.decembra realizovana je akcija pod nazivom “Prostor mladima” u centru Kruševca. Cilj akcije bio je upoznavanje građana sa situacijom i sakupljanje potpisa podrške za dobijanje prostora za otvaranje Centra mladih.

“Način na koji smo sproveli akciju zapravo je demonstrirao šta predstavlja Centar mladih, da nosi jednu svežinu, kreativnost, šarolikost i potpuno novu pozitivnu energiju. Nismo želeli bilo koga da kritikujemo, hteli smo da pokažemo da donosimo lepu stvar u Grad. Zato smo obezbedili muziku, delili smo besplatne zagrljaje – kutijice sa upakovanim pesmicama i bombonama, paketiće sa cvećem i ljubimce od papira.” – izjavio je Marko Vukojević, izvršni direktor „Asocijacije mladih“.

Snimak uspešne akcije kruševačke omladine možete pogledati ove.

{youtube}ybT-CVTTPn0{/youtube}

Prikupljeno je već oko 2300 potpisa srednjoškolaca u ranijem periodu, a u toku samo 2 časa gorepomenute akcije, prikupljeno je više od 700 potpisa Kruševljana.

Asocijacija mladih već godinu dana nastoji da obezbedi pomoć gradske vlasti za formiranje Centra mladih, ali bez mnogo uspeha.

“Zadatak akcije bio je da skrenemo pažnju na to gde se u ovom trenutku nalazi ideja o formiranju Centra mladih. Njome smo želeli da sugrađanima pokažemo ko smo mi, šta je Centar mladih, da ih obavestimo da smo više od godinu dana u pregovorima sa Gradom, da smo dobili mnoga obećanja od kojih nijedno nije ispunjeno i da sada želimo Gradskoj upravi da pokažemo da ovu našu ideju ne podržava samo grupica volontera, nego da ona ima široku podršku među građanima.” – dodao je Marko V.

CENTAR MLADIH zamišljen je kao multifukcionalan prostor za održavanje, konferencija, seminara, tribina i kuturno umetničkih događaja, nalik beogradskom KC GRAD-u, Omladinskom centru u Zaječaru i CK13 u Novom Sadu. Centar bi bio nezavistan od bilo kakvih uticaja i promena vlasti i njime bi upravljali isključivo mladi.

“Činjenica da se ovakvi projekti već više godina realizuju u par gradova u Srbiji dokazuje da mi ne tražimo nešto što je nemoguće, već više nego izvodljivo i neophodno u našem gradu.” – istakao je Marko V.

Svrha CENTRA MLADIH je zadržavanje mladih i perspektivnih osoba u Kruševcu kroz pružanje mogućnosti da u svom gradu razvijaju veštine i zadovolje potrebe za kulturom i obrazovanjem. Ovo bi se postiglo posvećenim i dugogodišnjim radom sa celom zajednicom, u partnerstvu sa lokalnim institucijama i organizacijama civilnog društva.

“Akciju prikupljanja potpisa nastavljamo i dalje, ali u prostorijama naše organizacije. Svakog dana, uključujući i vikend, od 12 do 17 dežuramo u prostorijama Asocijacije mladih, u Ulici poručnika Božidara broj 16 i pozivamo sugrađane da nas posete i upišu se u spisak prijatelja Centra mladih” – poručuje Marko

Ova aktivnost podržana je od strane Ministarstva omladine i sporta i Evropskog pokreta u Srbiji. Asocijacija mladih prošla je na njihovom konkursu „Rešivoje“ i dobila finansijsku potporu za aktivnosti koje su započele ovom uličnom akcijom a nastaviće se u naredna dva meseca i koje nose zajednički naziv „Prostor mladima“. Narednih meseci u okviru tog projekta biće organizovani koncerti, tribine, okrugli stolovi, filmske projekcije, ulične akcije, dakle sve ono što i inače čini sadržaj koncepta Centra mladih.

Takođe, glavnu podršku Asocijacija dobija od Građanskih incijativa iz Beograda, koje sve vreme pružaju, pored logističke i neverovatnu ekspertsku pomoć, u okviru svoje kampanje “Otvoreno o javnim prostorima”.