Home [zabavnik] Ko su autoriteti mladih u Srbiji

Ko su autoriteti mladih u Srbiji

98
0

news3Na tribini u Dečjem kulturnom centru, pisci Marko Vidojković i Vladislav Arsenijević razgovarali su sa učenicima o tome ko su autoriteti mladima.
Mladi biraju različite autoritete. Uglavnom su to popularne ličnosti, najčešće sportisti.
Tu su i glumci, političari, vrlo često roditelji. Književnik Marko Vidojković savetuje tinejdžerima da slušaju sebe.
“Morate da se vratite svom autoritetu i da sebe samog doživlajvate kao jedini ispravan autoritet, jer nekada će vam se desiti u životu da nemate ništa drugo osim sebe, da biste skapirali da li ste nešto dobro ili loše i ako vam je neko narušio taj unutrašnji autoritet, onda ste pukli”, kaže Vidojković.

Pisac Vladislav Arsenijević kaže da je normalno da mladi u periodu formiranja odbijaju autoritete. On kaže da je kroz život uglavnom imao veći problem sa autoritetima, ukoliko ga je stvar o kojoj se radi više ticala.

“Uvek sam imao slabe ocene iz srpskog, jer recimo bolje sam imao iz biologije, koja me uopšte nije interesovala, zato što sam imao problem sa načinom na koji meni profesori nameću književnost i zbog činjenice da se tu stvari nisu menjale, da se meni nije dalo da kažem: mislim da je ovo sranje i to je moja alaniza dela Albatros Šarla Bodlera, nego sam morao da analiziramn stih po stih”, navodi Arsenijević.

“Ja sam imao kroz svoje odrastanje veliki problem sa autoritetima, od početka do kraja i zahvaljujući tome je trpela ona moja formalna strana odrastanja. Ja sam bio katastrofalan u školi, ne zbog inleligencije, ali sama činjenica da je meni neko govorio da moram to i to, u meni se javljao otpor i nisam mogao tako da funkcionisem”, kaže Vidojković.

Da li su i koliki autoriteti pisci u Srbiji Arsenijević je dao slikovit primer:

“Ovde vam sedi najkomercijalniji pisac u Srbiji, a to je tiraž od 20 hiljada i kusur primeraka, pa da računamo koji su to promili. Najkomercijalniji knjizevnik u Švedskoj Mikail Mijemi u zemlji od 8 miliona proda milion knjiga, eto ti Marko (smeh đaka)…taj čovek je neki autoritet za nešto.”

Srednjoškolci biraju različite autoritete.

“Roditelji su moj autoritet“.

“Uglavnom se ugledam na sportiste, eto to su mi autoriteti“.

“Koje kvalitet treba da ima neko da bi rekla: ovo je moj autoritet? Da ima viziju, da bude poštena i da je nekog karaktera da može da prosvetli, da prenese neko znanje, učenje, da raširi dobrotu”.

Tribina je organizovana u okvoru programske celine Dečjeg kulturnog centra pod sloganom “Skreni pažnju na sebe. Budi glasan”.

Izvor: B92