Home [ volontiranje ] Objavljen novembarski spisak dugoročnih projekata u SCI

Objavljen novembarski spisak dugoročnih projekata u SCI

70
0

book0Kao što si već mogao/la pročitati EVS i SCI LTV su jako slični programi. Međutim ima par razlika, koji se ogledaju pogotovo u načinu prijavljivanja. EVS je malo zahtevniji program, pa je i prijavljivanje malo komplikovanije, dok je prijavljivanje na SCI LTV nešto jednostavnije. U svakom slučaju oba programa se baziraju na principu konkursa, tj. za oba programa i sve projekte u ponudi postoje rokovi do kojeg se volonteri mogu prijavljivati, a zatim hosting organizacija bira volontera kojeg će da primi. Pogledaj kako se možeš prijaviti na:

EVS | SCI LTV


EVS (European Voluntary Service) program

Kao što znaš, EVS projekti imaju svoju bazu. Na tebi je da je pretražiš uzduž i popreko. U bazi su sve akreditovane organizacije koje mogu da prime volontere. Osim te baze, postoje i slučajevi kada neke organizacije pošalju mailove sa pozivima da se volonteri prijavljuju. To su specijalni slučajevi, i dešavaju se periodično. Ili organizaciji trebaju hitno volonteri ili imaju već odobren projekat i sl. Kada god VCV dobije poziv, mi ga prosleđujemo na našu infovcv mailing listu, i okačimo poziv na sajt. To su isti projekti kao i oni u bazi i najčešće je dat link u  mailu koji će te prebaciti na bazu.

U toj bazi ćeš naći opise projekata, šta se očekuje od volontera, kakve volontere traže, sa kakvim kvalifikacijama, na koji period i sl. Na kraju svake stranice projekta se nalaze kontakti hosting organizacije. Ti možeš stupiti u kontakt sa koordinatorom projekta u svakom trenutku i raspitaš se za slobodna mesta, za koji period traže volontere i sl. Možeš poslati i svoj CV i motivaciono pismo, ako ih imaš spremne, ali u svakom slučaju, za raspitivanje ti ne trebaju ti dokumenti.

Najbolja varijanta je da se obratiš VCVu i dogovoriš neformalan sastanak sa osobom zaduženom za dugoročno volontiranje i vidimo zajedno koje su mogućnosti u skladu sa tvojim potrebama. Tako ćemo otkloniti i nedoumice i odgovoriti ti na sva moguća pitanja. Čak i organizaciju i projekat možemo zajedno tražiti.

Dakle osim prijave, za EVS su ti potrebni CV i motivaciono pismo. Pismo preporuke nije obavezno, ali može povećati verovatnoću da će baš tebe izabrati. Ti dokumenti se šalju kada se definitivno prijavljuješ za projekat. Njih možeš poslati sam/a, a možeš i preko nas. Ako šalješ sam/a, moraš napomenuti da si našao/la sending organizaciju, a to smo mi – VCV. Bez sending organizacije se ne možeš prijaviti, jer je sending organizacija ta koja je partner na projektu.

U toku godine postoji 5 rokova, tj. deadline-a. To su 1. februar, 1. april, 1. jun, 1. septembar i 1. novembar. Ti rokovi znače sledeće: ukoliko se ti prijavljuješ bilo kad u toku godine, tvoja prijava će biti razmatrana tek nakon prvog sledećeg roka, npr. ako pošalješ CV i motivaciono 27. februara, tvoja prijava će biti razmatrana tek posle 1. aprila. Do tog prvog narednog roka se skupljaju prijave i zatim hosting organizacija bira jednog učesnika/cu. Nakon toga kontaktiraju odabranog volontera/ku. E, sad … nemaju sve organizacije sve rokove otvorene. To saznaješ u inicijalnom kontaktu.

Ako te izaberu, a nisi još kontaktirao VCV, učini to što pre. Nakon toga stupaju na scenu tehnikalije u vidu dokumenata, ugovora i ostalog, što sređuje VCV sa tvojom hosting organizacijom. Hosting organizacija, zajedno uz našu pomoć piše projekat za tebe. Tebe naravno konsultuje da bi se u projekat ubacile i tvoje želje, preporuke, potrebe i sl. Ovaj deo se preskače i umnogome ubrzava proceduru ukoliko hosting organizacija traži volontera/ku po “hitnom postupku” tj. preko mailova. Tako da posećuj naš sajt i učlani se na našu mailing listu kako bi pravovremeno dobio/la sve informacije.

Zatim se projekat podnosi Nacionalnoj Agenciji, koja odobrava ili ne odobrava projekat. Na odgovor se čeka oko 3 meseca.

Svi volonteri koji u određenom trenutku idu na EVS projekat prolaze pre-departure training, tj. trening pre odlaska. On je obavezan, organizuje se negde na Balkanu, a troškovi su pokriveni.

Sve u svemu, da bi se prijavio/la na EVS moraš znati da od momenta prijavljivanja do momenta odlaska na projekat može proći i do 5 meseci.

Vrh stranice


SCI LTV (Long Term Volunteering) program

Prijavljivanje na SCI LTV je mnogo jednostavnije.

Postoji spisak slobodnih mesta i aktuelnih projekata koji su u ponudi, a taj spisak se objavljuje svaka dva meseca. VCV taj spisak prosleđuje na infovcv mailing listu, a kači ga i na sajt.

U upotrebi je standardni formular koji se popunjava. Formular možeš preuzeti ovde. Uz tu prijavu šalje se i CV i motivaciono pismo po potrebi. Pisma preporuke su poželjna, ali ne i obavezna. Ona mogu samo da povećaju šanse za uspešno apliciranje.

Prijavu šalje VCV. Pre nego što je pošaljemo sa tobom dogovaramo neformalan sastanak, tj. intervju, iako to nije baš tako. U svakom slučaju, potrebno je da vidimo koje su tvoje motivacije, očekivanja i sl.

Kada se ovakvi projekti objave, daje se i rok do kojeg se prikupljaju prijave. Do tog roka hosting organizacija prikuplja prijave. Nakon toga odabiraju volontera/ku i javljaju nam rezultat. Ako izaberu baš tebe, pristupa se izradi vize (boravišne), ukoliko je potrebna. Ukoliko te izaberu, potrbno je da platiš VCVu godišnju članarinu od 2700 dinara.

U dogovoru VCVa, kao sending organizacije i hosting organizacije mogu se organizovati neki treninzi pre odlaska.

Fajlovi za download i web sajtovi iz teksta:

EVS baza projekata

Lista slobodnih mesta za Novembar 2010

Prijavni formular za SCI LTV razmenu

 Izvor: volontiraj.rs