Home [treninzi] Prvi kurs eksperimentalne škole aktivizma!

Prvi kurs eksperimentalne škole aktivizma!

70
0

rapSvi znamo da košarku, engleski ili karate moramo da vežbamo redovno da bismo bili dobri u njima. Međutim, kada želimo da organizujemo nekakvu akciju ili projekat, moramo da se snalazimo, jurimo različite seminare, tražimo savete od iskusnijih aktivista i generalno se dosta nerviramo.

Nakon 7 godina rada i prolaženja kroz brojne takve muke, došli smo do sledeće ideje: Zašto aktivizam ne bismo učili i vežbali kao i sport, muzički instrument, strani jezik ili borilačku veštinu?

Inspirisani ovom idejom, osmislili smo prvi kurs eksperimentalne škole aktivizma, koji će se održati od 23. novembra do 23. decembra. Na treninzima (dva puta nedeljno po 90 minuta) ćeš učiti i vežbati sve što ti je potrebno da svoju ideju što uspešnije pretvoriš u stvarnost – kako se osmišljava projekat, nabavljaju sredstva, vodi sastanak, komunicira, pregovara, predstavlja i ubeđuje.

A umesto suvoparne teorije, tvoj udžbenik ili instrument će biti tvoj lični projekat koji želiš da osmisliš i sprovedeš (sam/a, sa nekim timom, u okviru tvoje organizacije i dr.) – na svakom času ćemo obrađivati određenu temu kroz primere i iskustva koje smo doživeli prethodnih dana u radu na svojim projektima: kada smo vodili sastanak tima, pregovarali sa nekim profesorom ili možda osmišljavali plakat za našu akciju.

Dakle, jedna motivisana grupa najrazličitijih ljudi će zajedno na jednom mestu planirati svoje lične projekte, razmenjivati iskustva sa terena i učiti kako da što bolje sprovedu svoje ideje u stvarnost!

Ako si zainteresovan/a, evo još bitnih informacija, kao i kako da se prijaviš na kurs:

Kurs traje od 23. novembra do 23. decembra, to jest 10 časova dva puta nedeljno. Časovi će biti utorkom i četvrtkom, u dve grupe: od 14:00-15:30 i 15:30-17:00, u prostorijama Novog ART centra, Kralja Petra 71.

Na kurs može da se prijavi svako od 15 do 30 godina.

Kurs je besplatan, ali upisom na njega preuzimaš određene obaveze:

  • Redovno prisustvo: Budući da je u pitanju testiranje eksperimentalnog načina rada, jako je bitno redovno prisustvo na časovima! Zato, molimo te da se ne prijavljuješ ukoliko misliš da nećeš moći da vremenski ispratiš čitav kurs (nije nam cilj da treniramo strogoću – do dva izostanka je u redu, ali sve preko toga narušava koncept kursa).
  • Redovno vežbanje: Kurs će podrazumevati i određene ,,domaće zadatke’’, koji imaju za cilj da još bolje usvojiš ono što smo radili na času i primeniš na svoj lični projekat. Računaj da će ti ovo vežbanje oduzeti još oko 2 do 3 sata nedeljno.
  • Rad na ličnom projektu: Svaki učesnik/ca će osmisliti svoj lični projekat koji treba da sprovede u narednih 6 meseci, a idealno za vreme trajanja kursa. Budući da će ovaj projekat predstavljati i osnovu za tvoje učenje, bitno je da na njemu redovno radiš tokom kursa (bez obzira da li će se njegov glavni deo odigrati sada ili za tri meseca).

Kurs vodi Relja Dereta, apsolvent japanskog jezika i književnosti, ispred organizacije FiRe Group, u saradnji sa Novim ART centrom. Do sada je osmislio, sproveo i učestvovao na najrazličitijim projektima i akcijama (od facilitiranja regionalnih sastanaka tokom konsultativnog procesa izrade Nacionalne strategije za mlade, preko vođenja projekta prakse u saradnji sa četiri fakulteta do učešća u organizaciji srednjoškolskih i studentskih protesta), te je kroz sastanke i treninge radio sa stotinama srednjoškolaca, studenata, profesora, pedagoga i drugih grupa. Njegov detaljan CV možeš preuzeti ovde (doc/pdf format).

prijavljivanje traje do 21. novembra do 23h. Prijavu možeš preuzeti ovde. (VAŽNA NAPOMENAkoličina prethodnog iskustva u aktivizmu nije faktor koji odlučuje – želimo najrazličitije ljude na našom kursu, uključujući i one koji do sada nikad nisu ništa organizovali. U svakom slučaju, nemoj da te prijava uplaši – najbitnije je da budeš iskren/a prilikom popunjavanja i sve će biti u redu ;) Prijavu ćeš poslati na skolaaktivizma@gmail.com

ODGOVORI NA NAJČEŠĆA PITANJA:

Svake druge nedelje imam školu popodne i propuštaću predavanja! Da li mogu da se prijavim?

Možeš! U prijavi pored imena svoje škole navedi da li u nedelji kada počinje kurs ideš popodne ili prepodne u školu. Nedeljama u kojima budeš propuštao/la predavanja dobićeš izveštaj, vežbe i domaće zadatke putem imejla (u planu je rad i preko bloga i Fejsbuka, ali o tome više na uvodnom času). NAPOMENA: Ova mogućnost važi samo za srednjoškolce/ke!

Kakva su to pitanja u prijavi i kako se vrednuju? Čemu služe pitanja hobi i slobodna tema?

Naglasićemo još jednom: mi želimo ljude i sa dosta iskustva i bez ikakvog prethodnog iskustva. Kurs je tako osmišljen da svako može da učestvuje i radi sve vežbe –  one se prilagođavaju nama i našim potrebama, a ne obrnuto. Dalje, bitno nam je da znamo šta još voliš ili planiraš da radiš u životu, jer ćemo na osnovu toga dodatno prilagoditi način rada na časovima (svideće ti se ;) ). Za kraj, što se tiče slobodne teme, ona je upravo to, i možeš da napišeš šta god želiš: tvoj stav o nečemu, neki mudar citat, pohvalu, sugestiju ili kritiku na naš račun, dobar vic… Dakle, samo iskreno popuni prijavu i sve će biti u redu :)

Ali kako da znam da li je moja ideja dovoljno dobra ili realna?

Zato te to i pitamo – želimo da utvrdimo kako razmišljaš o svojoj ideji, da bismo znali kako da tebi i ostalim učesnicima prilagodimo vežbe, a ne da te ocenimo i diskvalifikujemo ako nije ,,dovoljno dobro’’ napisano. Zato, i ako ti neko pomaže u prijavi, molimo te da ovaj deo popuniš sam/a.

Ne mogu da idem na kurs, ali znam nekoga koga mislim da bi interesovalo. Da li mogu da mu/joj prosledim prijavu i uopšte reklamiram ovaj kurs?

Apsolutno! Bićemo ti jako zahvalni ako dalje proslediš link za ovaj kurs. Možeš da ga šalješ putem imejla, zakačiš na svoj Fejsbuk profil ili blog, postaviš na forum koji često posećuješ…

Niste odgovorili na moje pitanje!

Slobodno nam piši na skolaaktivizma@gmail.com sa svojim pitanjem, sugestijom, predlogom itd.

Izvor: http://aktivizam.wordpress.com/