Home omladinska politika Koordinatori kancelarija za mlade predstavljaju svoje rezultate u Savetu Evrope

Koordinatori kancelarija za mlade predstavljaju svoje rezultate u Savetu Evrope

43
0

knjigaPrvi put u svojoj istoriji dužoj od 60 godina Savet Evrope organizuje napredni trening za koordinatore kancelarija za mlade jedne zemlje, čime potvrđuje više puta iznete ocene da Srbija beleži najveći napredak u sprovođenju omladinske politike na Starom kontinentu.
Imajući u vidu dosadašnje rezultate koordinatora kancelarija za mlade i njihov doprinos u razvoju omladinske politike na lokalnom nivou, ministarstvo omladine i sporta se odlučilo da u dogovoru sa Savetom Evrope organizuje ovaj seminar. Koordinatori kancelarija za mlade otići će put Strazbura sa Aerodroma “Nikola Tesla” u nedelju, 7. novembra sa početkom u 11.15 časova. Predstavnici ministarstva omladine i sporta će im poželeti uspešan seminar neposredno pre prolaska bezbednosne kontrole i formalnog izlaska iz naše zemlje.

Sistem lokalnih kancelarija za mlade u Srbiji od 2008. privlači veliku pažnju Saveta Evrope zbog svog svog brzog rasta, efikasnosti i načina rada sa mladima iz lokalnih sredina. Izrada Nacionalne strategije za mlade već je proglašena za “primer dobre prakse”, a zahvaljujući mladim ljudima naše zemlje, prvi put se u celoj Evropi govori o pozitivnom “srpskom modelu” u nekoj oblasti. Srbija danas ima 114 lokalnih kancelarija za mlade, a njihov broj nastavlja da raste.

Učesnici obuke imaće priliku da se upoznaju sa principima, metodima rada i instrumentima omladinske politike Saveta Evrope, a sve sa idejom da primene ta nova znanja u svojim sredinama, kao i da novim idejama doprinesu boljem životu i većem aktivizmu mladih ljudi iz Srbije. Oni će saznati koje se sve mogućnosti nude mladima na evropskom nivou i biti u prilici da ta saznanja podele sa svojim vršnjacima po povratku u zemlju.
Budući da čitava Evropa pažljivo posmatra rezultate srpske omladinske politike, ovo će biti prilika da ceo kontinent upozna pravo lice naše omladine u direktnom kontaktu sa koordinatorima kancelarija za mlade od kojih mnogi prvi put prelaze granicu naše zemlje.