Home [akcija] Preživeti Obrenovac – lokalni događaj u globalnoj ekološkoj mreži 350.org –

Preživeti Obrenovac – lokalni događaj u globalnoj ekološkoj mreži 350.org –

58
0

logosos10. oktobra 2010. desiće se istovremeno čak 6174 događaja u 184 države planete Zemlje u okviru globalne ekološke mreže 350.org u cilju promocije rešenja za klimatske promene. Ove godine će i Obrenovac učestvovati u „najvećoj globalnoj političkoj akciji“ konkursom „SOS-350brenovac“ za umetnički rad slobodne forme na temu SOS poruke za spas planete i tribinom „Preživeti Obrenovac“ na kojoj će se o temama koje pokreće dokumentarni film „Obrenovac – scenario za katastrofu“ (2002., 29 minuta) otvoreno razgovarati sa akterima filma, zvaničnicima TENT i političarima u organizaciji nevladine organizacije „Šta hoćeš“ uz podršku obrenovačke Kancelarije za mlade.

350 je najvažniji broj na svetu – to je broj koji označava bezbednu gornju granicu milionitih delova (ppm) za količinu ugljendioksida (CO2) u atmosferi planete Zemlje čije je postizanje neophodno za stabilizaciju i sprečavanje potpune katastrofe koju donosi promena klime. Danas se nalazimo na 392 ppm CO2 u atmosferi Zemlje. 350.org je međunarodna kampanja koja prerasta u pokret za ujedinjenje sveta oko rešenja za klimatsku krizu koje nauka i samoodržanje zahteva. 350.org ima misiju da inspiriše svet da se izdigne do izazova klimatske krize – da se kreira novi osećaj neophodnosti akcije i mogućnosti opstanka naše planete. 350 je postao više od broja – to je simbol pravca u kome moramo da se krećemo kao planeta. 350.org podržavaju partnerskim angažmanom stotine nacionalnih i regionalnih organizacija širom sveta, uključujući i one globalno prisutne poput Grinpisa, Oksfama, WWF, Prijatelja zemlje…

Konkurs „SOS – 350brenovac“, koji je otvoren od 30. septembra do 9. oktobra 2010., poziva obrenovačke umetnike da koristeći kratke forme literarne, vizuelnih i izvođačkih umetnosti pošalju SOS poruku za spas planete Zemlje. Stručni Radovi se mogu poslati u elektronskoj formi na adresu 350brenovac@gmail.com ili se prijaviti, ukoliko pripadaju izvođačkim umetnostima, za javnu probu 9. 10. 2010. Stručni žiri će odabrati pet najboljih radova čiji će autori biti nagrađeni novčanom nagradom i majicom sa dizajnom akcije.

Polusatni dokumentarni film „Obrenovac – scenario za katastrofu“, koji je emitovan na RTS 2002. godine detaljno je razotkrio katastrofičnu istinu o dugogodišnjem uništavanju ekosistema izazvanog neodgovornim radom termo – energetskog kompleksa Termoelektrana Nikola Tesla A i B (TENT A i B) u Obrenovcu. Scenario za katastrofu je: povećanja bolesti – razni oblici astme i bronhitisa, teški oblici alergijskih oboljenja, leukemije i raka; raznošenje pepela sa 800 hektara deponija pepela; nefunkcionalnost elektrofiltera; zagađivanje podzemnih i nadzemnih voda; opasnost od izlivanja deponije pepela u Savu i na poljoprivredna dobra… Istinu o mračnim rezultatima nebrige o životnoj sredini, po prvi put su javno objasnili radnici i rukovodstvo TENTa, ekološki stručnjaci, aktivisti ekoloških nevladinih organizacija, doktori koji se bave posledicama zagađenja i direktno ugroženi građani Obrenovca. Skoro deset godina kasnije od snimanja filma postavlja se pitanje – da li je danas lakše preživeti Obrenovac? Upravo o tome će 10. oktobra u 19 časova, nakon emitovanja filma u pozorišnoj Sali obrenovačkog SKC, govoriti akteri filma, lokalni političari i predstavnici TENT.

Detaljne informacije o akciji mogu se naći na sajtu http://350brenovac.youth.rs/ ili FB strani 350brenovac.