Home [njuz] Univerzitet je oslonac svakog društva

Univerzitet je oslonac svakog društva

215
0

racunar12Univerzitet u Beogradu juče je proslavio 202 godine postojanja. Za razliku od slavljenika koji na rođendan primaju poklone, najveći univerzitet u Srbiji iskoristio je ovu priliku da tog dana nagradi najbolje studente i profesore. Posebno priznanje dobila je profesorka Ljiljana Marković sa Filološkog fakulteta, kojoj je ambasador Japana Tošio Cunozaki uručio nagradu za širenje japanske kulture i jezika.

U svečanoj sali Rektorata BU, juče se okupila celokupna obrazovna elita. Najbolji studenti uz svoje profesore proslavili su 202-i rođendan najvećeg univerziteta u Srbiji.

Nagrađeni najbolji studenti u društvu rektora Kovačevića

Nagrađeni najbolji studenti u društvu rektora Kovačevića

– Prebrodili smo teška i krizna vremena, sa budžetom koji nije bio razvojni nego usmeren na preživljavanje. Nadam se da će se to promeniti. Mi ne treba da tražimo oslonac sa strane, jer je telo stabilno samo ako ravnotežu i stabilnost traži unutar sebe. Oslonac ove zemlje su njeni univerziteti, vojska i Crkva – istakao je juče Branko Kovačević, rektor Univerziteta u Beogradu.

Ocenivši šta je sve postignutio, rektor je dodao da i dalje ne postoji strategija visokog obrazovanja, kao i da Srbija još ne zna koje kadrove tačno školuje i za koje pozicije. Sa ovim su se složili i ministar prosvete Žarko Obradović i ministar nauke i tehnološkog razvoja Božidar Đelić uz napomenu da je uprkos teškoj ekonomskoj situaciji, u nauku dosta uloženo.
– Uspeli smo da obezbedimo oko 400 miliona evra za naučno tehnološku infrastrukturu kako bi u narednim godinama fizičari i mašinci konačno dobili laboratorije kakve zaslužuju, da bi sredili Botaničku baštu… Ponosan sam što su Srbiju, zahvaljujući ovom univerzitetu, prepoznali kao naučnu zvezdu u usponu – rekao je Božidar Đelić.

Kako bi pokazali da veruju u mlade i ove godine nagrađeni su najbolji studenti. Među njima je bilo čak pet mladića i devojaka koji su uspeli da studije završe sa prosekom 10. Nagradu „Potporučnik Nikitović“ i titulu najboljeg studenta ponela je Ljiljana Stojanović koja je završila Fakultet fizičke hemije sa najvišom prosečnom ocenom.

– Izuzetno sam počastvovana što sam proglašena za „studenta generacije“ na Geografskom fakultetu. Posebno sam ponosna jer su i moji roditelji profesori geografije, tako da se nadam da sam dostojna naslednica njihovog znanja i ljubavi prema ovoj nauci. Moji planovi vezani su za nauku jer bi trebalo da uskoro upišem doktorske studije – priča Marija Belij, koja je završila studije i master na Geografskom fakultetu.

Vratila se sa Kembridža, da pomogne, dobila priznanje Japana: prof. Ljiljana Marković i ambasador Tošio Cunozaki

Vratila se sa Kembridža, da pomogne, dobila priznanje Japana: prof. Ljiljana Marković i ambasador Tošio Cunozaki

Takođe, nagrađeni su i studenti koji su napisali najbolje naučno istraživačke radove u protekloj godini, kao i profesori Miroljub Adžić, Nikola Ristić i Radoje Čolović koji su dobili priznanje profesor emeritus. Posebna čast ukazana je profesorki Ljiljani Marković, kojoj je ambasador Japana Tošio Cunozaki uručio priznanje ministra inostranih poslova Kacuje Okade. Ministarstvo inostranih poslova Japana je u Tokiju pre nekoliko meseci odlučilo da Ljiljanu nagradi za njen dugogodišnji rad i zalaganje u oblasti japanskog jezika.

– Ovo je prvo priznanje koje sam dobila u svojoj karijeri i ne mogu opisati kako se osećam. Ukazana mi je izuzetna čast, ali zaista verujem da je ova nagrada pripada celom fakultetu i timu ljudi koji se trude da prenosu japanski jezik i kulturu. Kada je katedra za japanski obrazovana davne 1976. godine, ja sam se sa Kembridža vratila ovde da bih pomogla. Posle 35 godina postali smo najača škola japanologije u Jugoistočnoj Evropi. Izučavajući njihovu kulturu i civilizaciju Srbija može da nauči mnogo toga – rekla je za „Blic“ Ljiljana Marković

 

Najbolji studenti
Milica Stanojević, Arhitektonski fakultet
Stefan Stevanović, Biološki fakultet
Marija Belij, Geografski fakultet
Nevena Perović, Građevinski fakultet
Maja Milosavljević, Ekonomski fakultet
Mihajlo Velimirović, ETF
Marko Radovanović, Matematički fakultet
Ivana Čeković, Mašinski fakultet
Sandra Aleksić, Medicinski fakultet
Marija Božić, Poljoprivredni fakultet
Jelena Obradović, Pravni fakultet
Marko Vilotić, Pravoslavno-bogoslavski fakultet
Ognjen Grujić, Rudarsko-geološki fakultet
Biljana Ranković, Saobraćajni fakultet
Jelena Juloski, Stomatološki fakultet
Bojan Milošević, TEhnički fakultet
Ivana Vuković, TMF
Ana Sarvanović, Učiteljski fakultet
Bojan Gajić, Fakultet veterinarske medicine
Ivana Lisica, FON
Katarina Đokić, FPN
Dragana Lukić, Fakultet za specijalnu edukaciju i rehabilitaciju
Jovana Kusturić, Fakultet sporta i fizičkog vaspitanja
Ljiljana Stojanović, Fakultet za fizičku hemiju
Miodrag Lovrić, Fakultet bezbednosti
Vladimir Dobričić, Farmaceutski fakultet
Nenad Lazarević, Fizički fakultet
Marjan Ivković, Filozofski fakultet
Marija Miladinović, Filološki fakultet
Marija Stojadinović, Hemijski fakultet
Milica Lazarević, Šumarski fakultet

Izvor: Blic