Home omladinska politika Održan drugi sastanak konsultativne grupe u procesu izrade Zakona o mladima

Održan drugi sastanak konsultativne grupe u procesu izrade Zakona o mladima

41
0

vesti4Drugi sastanak Konsultativne radne grupe u procesu izrade zakona o mladima održan je u Beogradu 7. septembra. Sastanak je otvorila pomoćnik Ministra omladine i sporta Snežana Klašnja. „Želja nam je da mladi dobiju svoj zakon tokom međunarodne godine mladih koju su proglasile Ujedinjene nacije i koja traje do 12. avgusta 2011“ izjavila je Klašnja. Specijalni savetnik ministra Zora Krnjaić istakla je da je konsultativni proces intenzivno pripreman tokom leta, iako je u toku bila sezona kada većina naših građana koristi godišnje odmore. Tokom letnjih meseci organizovan je konkurs za izbor resurs centara koji će sprovesti okrugle stolove po okruzima naše zemlje. Ukupno je izabrano 25 organizacija.
Govoreći o mogućim opredeljenjima zakona, član radne grupe Dragan Golubović istakao je da smatra da je potrebno doneti ovakav zakon. Po njegovom viđenju, on bi morao da reguliše načela omladinske politike, njene subjekte, kako vladine, tako i nevladine. Potrebno je da utvrdi šta je to opšti interes u oblasti omladinske politike, da se utvrdi način finansiranja i sprovođenje Nacionalne strategije za mlade. Važno je i definisanje kriterijuma koje bi organizacije trebalo da zadovolje da bi se smatrale nacionalnim omladinskim organizacijama i samim tim bile partner državi u omladinskoj politici. „Ovo je okvirni zakon, koji određuje osnovne smernice u onom delu javne politike koji se bavi mladima, a koji zovemo omladinska politika“, zaključio je Golubović.

Sastanak je zatvorila ministarka omladine i sporta Snežana Samardžić Marković, koja je izjavila da je posebno važno da predstavnici omladinskih udruženja artikulišu svoje ambicije i da njihove želje čuju predstavnici institucija. Takođe, bitno je da i mladi čuju koje su mogućnosti državnih organa da im izađu u susret u skladu sa postojećim institucionalnim rešenjima. „Važno mi je da omladina ima poverenja u institucije, jer sutra mladi ljudi u Srbiji treba ne da državu smatraju nečim stranim, tuđim, nego da je smatraju svojom i da imaju poverenja u nju. Ako to uspemo, mladi će želeti da investiraju u Srbiju i da u njoj grade svoju budućnost“.  Na drugoj strani ministarka je istakla i da je važno da institucije imaju poverenja u mlade i da ih ne posmatraju kao problem, nego kao deo rešenja i pouzdane partnere u sprovođenju politike.
Konsultativnu grupu čine predstavnici nadležnog odbora Narodne skupštine, radnih tela Vlade, nadležnih ministarstava, Pokrajinskog sekretarijata za sport i omladinu, univerziteta, Nacionalnog prosvetnog saveta, omladinskih organizacija, lokalne samouprave, kancelarija za mlade i udruženja građana.