Home [njuz] Skupi prijemni na fakultetima

Skupi prijemni na fakultetima

65
0

knjiga.jpegBudući studenti će prilikom polaganja prijemnih ispita morati da prilože potvrdu o uplati troškova za polaganje testova. Najskuplja nadoknada za polaganje prijemnog ispita na Beogradskom univerzitetu je na arhitekturi i iznosi 12.000 dinara. Novac, kažu na fakultetima, ide za pokrivanje troškova

 organizacije prijemnog ispita, angažovanje dežurnih profesora, izradu testova, potrošni materijal…

Na Arhitektonskom fakultetu kažu da je njihov prijemni ispit specifičan i zato je skuplji nego na ostalim.

– Nadoknada od 12.000 dinara obuhvata troškove za autorski rad komisije, kompletan materijal koji je studentu potreban, kao i materijalne troškove. Studenti na polaganje prijemnog dolaze samo sa ličnom kartom i propusnicom. Ispit se polaže u formi testa koji je sastavljen iz zadataka grupisanih u sledeće oblasti: shvatanje prostora, stereometrija, razumevanje i zaključivanje, predstavljanje oblika u prostoru. Troškovi prijemnog kod nas su samim tim veći nego na drugim fakultetima – kažu na Arhitektonskom fakultetu.

Ukoliko neko od studenata ne bude zadovoljan rezultatima prijemnog ispita na Arhitekturi, pa zatraži uvid u svoj rad, moraće da plati dodatnih 1.000 dinara. I na sajtu Saobraćajnog fakulteta stoji da prilikom podnošenja prigovora kandidat mora da deponuje 1.500 dinara. Skupe nadoknade za polaganje prijemnog ove godine imaju i Filozofski fakultet, gde studenti za polaganje prijemnog moraju izdvojiti 6.187 dinara, zatim Pravni – 6.000 dinara, a isto toliko košta prijemni na Elektrotehničkom fakultetu. Na Ekonomskom fakultetu nadoknada za polaganje prijemnog ispita je 5.200, dok na Filološkom košta 5.000 dinara. Na Hemijskom fakultetu nadoknada za prijemni ispit nije menjana poslednjih nekoliko godina.

– U cenu od 2.500, koliko studenti izdvajaju za polaganje prijemnog, uključeni su administrativni troškovi, rad desetočlane komisije, umnožavanje zadataka… Budući studenti kod nas mogu da dobiju pripremljene zadatke sa prethodnih prijemnih ispita – kaže za „Blic“ Dušanka Milojković-Opsenica, predsednik Komisije za upis na Hemijskom fakultetu.

Na Fakultetu za specijalnu rehabilitaciju i edukaciju, zatim na Poljoprivrednom i Fakultetu za sport i fizičko vaspitanje, nadoknade za polaganje prijemnog iznosi 4.000 dinara. Najjeftiniji prijemni ispit ove godine biće za kandidate koji konkurišu na Rudarsko-geološkom fakultetu i Fakultetu za fizičku hemiju, gde će morati da izdvoje po 2.000 dinara, i Pravoslavno-bogoslovskom – 1.800 dinara.