Home [njuz] Bekpekeri mesec dana lutaju po Evropi za 1.000 evra

Bekpekeri mesec dana lutaju po Evropi za 1.000 evra

142
0

book2Sve više mladih ljudi u Srbiji opredeljuje se da postanu bekpekeri, odnosno da Evropu i svet istražuju bez posredstva turističkih agencija, samo sa rancem na leđima… Njihov cilj je da sa što manje novca dožive što više uspomena. Prema njihovoj računici, 1.000 evra je dovoljno za mesec dana evropskih avantura.

Uz želju i entuzijazam da upoznaju nove predele i ljude bekpekeri iz Srbije, koje uglavnom čine studenti i srednjoškolci, obilaze znamenitosti evropskih metropola, ali vrlo često se odlučuju i da posete mesta koja nisu na tradicionalnim turističkim mapama.
– Srpski bekpekeri najčešće koriste interejl-karte. Najčešće putuju u Nemačku i Austriju, a posećene su i zemlje Beneluksa. Atraktivne destinacije su Berlin, Amsterdam, Pariz, Barselona, Lisabon. U zavisnosti od interesovanja, ima onih koji posle obilaska Amsterdama kupe polovni bicikl, za koji izdvoje oko 10 evra. Na biciklu obiđu Holandiju i osete pravi duh te zemlje – kaže za „24 sata” Miloš Jakovljević, iz Udruženja bekpekera Srbije.
Bekpekeri spavaju gde stignu, u hostelima, kod prijatelja, rođaka, ali i u hospitaliti klubovima. Prevozna sredstva kombinuju, koriste voz, autobus, bicikl, brod, avion…
– Ovi turisti ne traže mnogo. Dovoljno je da tamo gde spavaju bude čisto i da imaju gde da se istuširaju. Oni malo para troše na smeštaj, jer im je važnije da posete znamenita mesta gradova u kojima borave – kaže Jakovljević.
Jednomesečno putovanje sa smeštajem, hranom i prevozom košta od 800 do 1.000 evra.
– Interejl-karte koštaju od 250 do 300 evra. Bekpekeri hranu kupuju u supermarketima. Veliki ranac koji im je neophodan košta oko 200 evra. Rančevi koji se najčešće nose imaju od 70 do 120 litara i koštaju od 100 do 200 evra, a u Evropi i 50 evra –  kaže Jakovljević.

Japanci obožavaju Šargansku osmicu
ĆIRA – Srbija je atraktivna destinacija za svetske bekpekere. „Oni najčešće posećuju Egzit, Guču, Beer fest. Glavne destinacije su im Beograd i Novi Sad, a trudimo se da ih upoznamo i sa drugim lepotama Srbije”, kaže Jakovljević. On ističe da pravila nema kada se biraju destinacije. „Japanci žele da posete Šargansku osmicu jer su kod njih vozovi u sekund tačni i vole da vide našeg „ćiru”. Oko 90 odsto bekpekera u Srbiji čine Britanci, koji vole noćni provod, i Nemci, koji traže da ih vodimo u muzeje. Nakon što provedu nekoliko dana u Srbiji, iznenađeni kako su ovde svi nasmejani, gostoljubivi, a sviđa im se i što su naše devojke uvek našminkane, a kafići puni”, kaže Miloš.

Šta se nalazi u torbi
1.  Sredstva za ličnu higijenu (četkica za zube, pasta, šampon)
2. Peškir
3. Donji veš
3. Više pari čarapa
4.  U zavisnosti od godišnjeg doba, pakuje se nekoliko majica, pantalona, šortseva, cipela, patika, čizama, papuča…)
5. Konzerve sa hranom
6. Otvarači za konzerve

7. Upalja

Izvor:24 sata