Home [zabavnik] Lektira se seli na internet

Lektira se seli na internet

54
0

neradiMinistarstvo obrazovanja, nauke i sporta Hrvatske pokrenulo je projekat e-lektire kojim će svim učenicima biti dostupna dela hrvatskih i stranih pisaca sa spiska obavezne lektire na internetu, u celini. Kako nam je objasnio portparol Ministarstva Duje Bonacci,to je deo programa informatizacije u školstvu. “Svi učenici osnovnih i srednjih škola koristeći korisničko ime i lozinku koje im je dodelio školski administrator mogu pristupiti stranici”, rekao nam je Bonacci.

Pristup sadržajima je besplatan, na adresi http://lektire.skole.hr, a dostupni su učenicima i studentima te njihovim nastavnicima i profesorima.

Zvonimir Bulaja iz izdavačke kuće Bulaja naklada kaže da će za dovršetak projekta trebati barem još godinu dana. Na portalu je, priča Bulaja, trenutno dostupno oko 200 knjiga, a cilj je da ih bude oko 1.000, kad se kompletira celokupni popis lektire. Prepreka bržem dovršetku projekta su i autorska prava. Za stare autore, objašnjava Bulaja, autorska prava nakon nekoga vremena isteknu i njihova dela postanu opšte dobro.

“Za dela novijih autora pregovara se o pravima, pa to usporava proces. Događa se i da za prevod imamo autorska prava, ali ne i za original nekoga stranoga autora'” kaže Bulaja. Pregovori o pravima idu preko autorske agencije, ali i s autorima direktno, a posle njihove smrti i s naslednicima autorskih prava. Što se tiče same stranice e-lektira, ona bi trebalo da bude od velike koristi učenicima, jer se često događalo da biblioteke nemaju dovoljan broj knjiga za sve učenike.

Sve je pripremljeno prema uobičajenim standardima za objavljivanje lektirnih izdanja te popraćeno odgovarajućim dodatnim sadržajima poput beleški o piscu i delu, napomenama i objašnjenjima, rečnicima manje poznatih reči, raznim zanimljivostima, ali i slikovnim materjalima, zvučnim zapisima te videom i drugim multimedijskim sadržajima’, kaže Renata Šimunko iz Carneta.

Bulaja je napomenuo da zasad postoje tri formata u kojima se može čitati knjiga putem e-lektire. Prvi je u obliku web stranice koja sa strane nudi i neke dodatne opcije prilikom čitanja poput rečnika stranih reči.

Drugi je u PDF-u koji prvenstveno služi za one koji žele odštampati knjigu. Ovako se može odštampati i knjiga koja je pod autorskim pravom samo u jednom primerku za ličnu upotrebu. Treći način je ‘slip’, a reč je o formi koja na webu oponaša izgled knjige.

Za sada su zadovoljni posetom. U ovo letnje vrijeme imali su i do hiljadu logovanja dnevno. U informatičkom društvu projekt e-lektire je neminovnost jer deca od najranijeg doba koriste računare, pa zašto onda ne bismo iskoristili sve

Izvor: T-Portal