Home [njuz] Volonteri iz sveta čiste, meštani prljaju

Volonteri iz sveta čiste, meštani prljaju

36
0

book8Mnogo posla na uklanjanju divljih deponija za mlade učesnike međunarodnog eko-kampa u Zlakusi . Simpatična kosooka devojka iz daleke Koreje prešla je pola sveta da stigne do Zlakuse kod Užica, sela grnčara, na upravo otvoreni Međunarodni „Eko-kamp Zlakusa”. Došli su ovde i mladi volonteri iz još sedam zemalja da 12 narednih dana uređuju i čiste ovo živopisno selo.

Prošlog leta bio je prvi ovakav kamp i tada su mladi iz sveta očistili zlakuske divlje deponije, uglavnom po brdima i potocima ovog sela. Pun traktor i još 860 najlon kesa nakupili su kojekakvog otpada kraj puta, tužne primere naše bruke i nemara.

A kad su sada, nakon smeštaja u etnodomaćinstvu „Terzića avlija”, obišli prostore koje su prošle godine očistili, dočekala ih je porazna slika. Nesavesni meštani Zlakuse opet su, na istim mestima, odlagali otpad i nove divlje deponije napravili.

– Razočarani smo, smeće se baca i na očišćena mesta iako smo mi, uredivši ih prošlog leta, stavili table sa upozorenjem da se to ne čini. Apelujemo na meštane da promene te loše navike, ako već neće da nam se pridruže u čišćenju i ne poštuju rad mladih volontera koji su izdaleka došli da im urede selo, neka bar ne bacaju na očišćeno – kaže za naš list mlada užička srednjoškolka Milica Lazović, kamp-lider ove manifestacije.

Razočaranje ne krije ni Saša Drndarević, vlasnik zlakuskog etnodomaćinstva „Terzića avlija”, koje je, sa Mladim istraživačima Srbije, organizator ovog ekološkog kampa. „Terzića avliju”, inače, pohode turisti sa raznih strana sveta, u minulih godinu i po ovde su bili znatiželjnici iz mnogih država Evrope, Amerike, sa Urala, iz Kine, Indonezije, Australije…

– Šta vredi što su u selu postavljeni kontejneri kad se pojedinci nikako ne mogu da oslobode starih navika i smeće bacaju kojekuda. Mi smo markirali oko 60 kilometara pešačkih staza, pa je ružno što se kraj njih odlaže otpad. I upravo nam turisti koji u Zlakusu dolaze najviše zamerki upućuju zbog tih divljih deponija. Sada su mladi iz sveta zasukali rukave da očiste dve veće deponije, manja smetlišta i seoski potok, a na narednim kampovima i prostor oko Potpećke pećine, kanjon reke Dervente i susedna sela ka Užicu. Cilj je i da se probudi volonterski rad kod nas, koji je u razvijenom svetu veoma izražen – napominje Drndarević, dok direktor TO Užice Miroslav Ivanović dodaje da su male deponije velika pretnja razvoju seoskog turizma, što lokalno stanovništvo mora da shvati.

Izvor:politka