Home [njuz] Šljaka: Zapošljavanje mladih

Šljaka: Zapošljavanje mladih

85
0

avion2U Srbiji je nezaposleno oko 200 hiljada mladih, starosti između 15 i 30 godina, a od toga oko 50 hiljada ima samo osnovno ili nikakvo obrazovanje. Mladi u Srbiji predstavljaju teže upošljivu kategoriju stanovništva. Zato Nacioanlna služba za zapošljavanje sprovodi Program “Zapošljavanje i migracije mladih”.

Kako je jedan poslodavac iz Mladenovca iskoristio subvencije države predviđene ovim programom i zaposlio 12 ljudi, možete videti danas 15 časova i 45 minuta, u emisiji “Šljaka”, na našem Info kanalu.

Preduzeće “Makovica” iz Mladenovca koje se bavi proizvodnjom, distribucijom i prodajom peciva, ove godine je po programu “Zapošljavanje i migracije mladih”, zaposlilo 12 radnika.

“Radim trenutno na tabli. Posao koji sam dobio, zadovoljan sa apsolutno i mnogo mi znači, želeo bih da nešto budem u životu”, kaže Emran Demirović, tablar.

“Nije teško ništa, vekne pakujem na rolnicu od 6 uveče do 6 ujutru…Znači mi jer nikad ranije nisam radio ništa od toga. Ovo mi je prvi put ulazak u neku firmu ovako veliku”, rekao je Vladimir Marinković, tablar.

Kako kažu njihovi šefovi, oni radnici koji žele da nauče posao, bez obzira na to koliko su mladi i koji stepen obrazovanja imaju, vrlo brzo se uklope i u većini slučajeva, ostaju da rade.

“Ovim projektom je zaposleno 12 mladih ljudi i njihov je posao da se obuče da zamene, danas sutra, ove starije i iskusnije pekare kad odu u penziju”, kaže Vlada Jovanović, šef pekare.

Preduzeće “Makovica” je već poznato po tome što rado zapošljava mlade radnike, pa su tako, pored ovih 12 radnika, po programu “Prva šansa”ove godine zaposlili još 25 mladih ljudi, a u 2009. 31 osobu.

Izvor: B92