Home [ knjige/tribine ] Promocija Vodiča za roditelje “Bezbedno na internetu” i rezultata istraživanja ponašanja srednjoškolaca...

Promocija Vodiča za roditelje “Bezbedno na internetu” i rezultata istraživanja ponašanja srednjoškolaca na internetu

33
0

racunar7Centar za proučavanje informacionih tehnologija Beogradske otvorene škole i Fond za otoreno društvo pozivaju vas na promociju Vodiča za roditelje “Bezbedno na internetu” i prezentaciju rezultata istraživanja o ponašanju srpskih srednjoškolaca na internetu. Prezentacija će se održati 23. juna od 15 sati, u Rimskoj dvorani Biblioteke Grada Beograda.

Na promociji će učestvovati:
Marija Laganin, savetnica ministarke za medije i koordinatorka kampanje Klikni bezbedno, Ministarstvo za telekomunikacije i informaciono društvo
Tanja Milovanović, urednica vodiča, koordinatorka Centra za proučavanje informacionih tehnologija Beogradske otvorene škole,
Milina Petrović, autorka vodiča, psihološkinja
Centar za proučavanje informacionih tehnologija Beogradske otvorene škole objavio je vodič “Bezbedno na internetu”, koji će omogućiti roditeljima da upoznaju novi svet u kome njihova deca provode slobodno vreme i pomognu im u neprijatnostima i neprilikama koje ih mogu zadesiti na internetu. Vodič je kreiran kako bi oslobodio roditelje straha od novih okolnosti i omogućio im da izbegnu dve krajnosti – potpunu zabranu korišćenja interneta ili potpuno isključivanje iz onlajn života svoje dece.  

O VODIČU
Vodič je podrška svim roditeljima koji žele da budu dobri roditelji – bez obzira na to da li sami koriste internet. Deca koja imaju porodicu koja je podržavajuća u optimalnoj meri ređe će sebe dovesti u nepriliku. Koreni problema zbog kojih će neko dete upasti u nevolju na internetu nalaze se u spoljnom svetu, i oni ih mogu dovesti u neprilike i van onlajn (internet) prostora. Zato je važno da roditelji upoznaju onlajn navike svoje dece, da budu uključeni u stvari koje rade na internetu, da razgovaraju sa njima o njihovim internet prijateljima i novostima. Baš kao što su navikli da ih pitaju: “Kako je danas bilo u školi?”

A zašto se deci ne bi jednostavno zabranila upotreba kompjutera i interneta? Niko ne želi da učini svoju decu nepismenom i nespremnom za život u XXI veku. Danas slobodno možemo reći da je internet još jedna dimenzija u kojoj postojimo i živimo. Da biste iskoristili ono najbolje što vam kompjuteri nude i da biste pomogli svojoj deci da uz računar pravilno uče i rastu, nije neophodno da razumete kompjutersku tehnologiju. U krajnjoj liniji, ne koristite li i niz kućnih aparata a da se pri tom nikada niste zapitali kako oni rade?   

PREZENTACIJA REZULTATA ISTRAŽIVANJA O
PONAŠANJU SREDNJOŠKOLACA NA INTERNETU
Centar za proučavanje informacionih tehnologija Beogradske otvorene škole je u aprilu 2010. sproveo istraživanje o tome kako se srpski srednjoškolci ponašaju na internetu. Istraživanje je sprovedeno u saradnji sa srednjoškolcima koji su anketirali svoje drugove i drugarice. Uzorak čini 300 srednjoškolaca i srednjoškolki iz cele Srbije koji svakodnevno koriste internet.

Istraživanje pokazuje u koje svrhe srednjoškolci najviše koriste internet, kako se informišu, kako se predstavljaju i ponašaju na vebu i koliko se to razlikuje od realnog sveta, kako i sa kim najviše komuniciraju; koliko brinu o svojoj privatnosti – da li kontrolišu informacije koje se o njima mogu naći na vebu.

Poseban segment posvećen je ponašanju na Fejsbuku – kako biraju prijatelje na Fejsbuku, koliko prijatelja imaju, da li među njima ima roditelja, nastavnika, koliko brinu o ličnim podacima, šta lajkuju, šta ih nervira, čega se najviše plaše…

Kontakt osoba:
Tanja Milovanović
cepit@bos.rs,
011 30 65 830