Home [njuz] Prijavljivanje za upis brucoša od 23. do 25. juna

Prijavljivanje za upis brucoša od 23. do 25. juna

57
0

book8Prijavljivanje za upis budućih brucoša na državne fakultete u Beogradu trebalo bi da traje od 23. do 25. juna, predviđeno je kalendarom upisnih aktivnosti koji je predložio Senat Univerziteta u Beogradu. Da bi taj kalendar bio ozvaničen, i kako bi mogao da se objavi konkurs za upis brucoša u narednu školsku 2010/2011. godinu, potrebno je da Vlada Srbije odobri predložene upisne rokove i kvote za upis budžetskih studenata.  

Na današnjoj sednici Univerziteta u Beogradu najavljeno je da bi Vlada na sutrašnjoj sednici trebalo da usvoji te odluke. Predlog kalendara upisnih aktivnosti Univerziteta u Beogradu trebalo bi da važi i za sve osatle državne univerzitete u Srbiji.

U tom slučaju budući brucoši prijemne ispite će polagati od 28. do 30. juna, dok bi preliminarni rezultati trebalo da budu objavljeni 1. jula. Kandidati će 2. i 3. jula moći da podnesu primedbe na objavljene rezultate, nakon čega bi konačne rang liste na fakultetima trebalo da budu objavljene 5. jula. Upis bručosa u prvom upisnom roku trebalo bi da počne 7. jula i bude završen najkasnije 15 jula. Za preostala mesta zainteresovani kandidati moći će da konkurišu u drugom upisnom roku u septembru.   

Predlogom koji je u februaru usvoijio Senat Univerziteta u Beogradu naredne školske godine predviđen je upis 8.930 brucoša čije će školovanje finanairati država i još 5.449 samofinansirajućih studenata.   

O broju brucoša koji će finansirati država konačnu reč daje Ministasrtvo prosvete i Vlada Srbije, dok broj samofinasirajućih utvrđuju fakulteti i on mora biti usklađen sa akreditacijom koja je izdata određenoj viskoškolskoj ustanovi.

Izvor: Studio B