Home [njuz] NVO traže zaštitu sekretara Karadžića

NVO traže zaštitu sekretara Karadžića

38
0

zurkaOrganizacije za ljudska prava zatražile su juče od Vlade Srbije da državnom sekretaru Ministarstva za ljudska i manjinska prava Marku Karadžiću bez odlaganja obezbedi zaštitu od svake vrste šikaniranja i zastrašivanja. Oko 40 organizacija civilnog društva zatražilo je u zajedničkom saopštenju od najviših državnih organa da bez odlaganja ispitaju navode Karadžića koji je u otvorenom pismu optužio ministra Svetozara Čiplića za opstrukcije i nerad.

Organizacije za ljudska prava zahtevaju da se Karadžiću obezbede i svi potrebni uslovi koji su mu neophodni za nastavak rada na zaštiti i promociji ljudskih prava i prekine praksa “omalovažavajućeg postupanja” prema državnim funkcionerima koji se bore za zaštitu ljudskih prava.

“Prema navodima u otvorenom pismu koje je državni sekretar uputio ministru Čipliću, psihičko zlostavljanje i ponižavanje sa ciljem ugrožavanja dostojanstva i integriteta postalo je praksa postupanja prema Marku Karadžiću u proteklih nekoliko meseci”, navodi se u saopštenju.

U saopštenju se ističe da politička odgovornost leži na neposredno nadležnom ministru koji je bio dužan da zaštiti svog funkcionera, kao i da se sam uzdrži od neprijateljskog postupanja prema njemu.

Organizacije podsećaju da je Karadžiću do sada nekoliko puta bila najozbiljnije ugrožena lična bezbednost, i to kada su mu pretili smrću aprila 2009. godine kao i kada mu je obijen stan početkom ove godine, a da se ministar nije oglasio nijednom izjavom.

“Navodi o isključivanju službenog telefona i ostalim oblicima opstrukcije rada državnog  sekretara koji se bespogovorno zalaže za ljudska prava, navode nas na zaključak da ministar Čiplić aktivno učestvuje u ovoj praksi lošeg postupanja”, dodaje se u saopštenju.