Home [njuz] Predložen upis 14.379 brucoša

Predložen upis 14.379 brucoša

43
0

vesti2Najviše mesta na pravima i ekonomiji, najmanje na fizičkoj hemiji, veterini i stomatologijiSenat Univerziteta u Beogradu usvojio je na jučerašnjoj sednici predlog da se naredne školske godine na osnovne akademske studije upiše 14.379 brucoša. Na teret budžeta, mesta ima za 9.090 novih studenata, dok će 5.289 njih sami plaćati studije. Najviše brucoša, već po tradiciji, predložili su Pravni, Ekonomski i Filološki fakultet. Najniže upisne kvote su na fizičkoj hemiji, veterini i stomatologiji.

Kako je naglašeno, kvote se smatraju uslovnim do završetka akreditacije svih studijskih programa Beogradskog univerziteta, a očekuje se da će taj proces biti gotov do početka prijavljivanja studenata.Kad su u pitanju studenti koji će biti finansirani iz budžeta, Senat je doneo mišljenje koje je konačno.

Kada je reč o diplomskim akademskim studijama, mesta ima za 6.808 studenata (3.023 samofinansirajuća), na osnovnim strukovnim za 170 studenata, na specijalističkim akademskim za 717, na specijalističkim strukovnim za 239 akademaca, a na doktorskim za 1.520 poslediplomaca (628 o trošku budžeta).

O ovom i predlozima ostalih državnih univerziteta u Srbiji, ali samo o budžetskim mestima, na kraju će odlučivati vlada. Prošle godine je vlada tek na sednici 28. maja utvrdila upisne kvote. Tada je povećan broj budžetskih mesta za četiri odsto, jer su na izvesnom broju fakulteta akreditovani novi studijski programi. Prema podacima Nacionalne službe za zapošljavanje, lane su bila deficitarna zanimanja iz oblasti prirodno-matematičkih nauka, zdravstva, filoloških nauka i elektrotehnike.

Izvor:Politika