Home [njuz] Četvrtina studira da bi zauvek otišla iz Srbije

Četvrtina studira da bi zauvek otišla iz Srbije

52
0

work3Stavovi studenata „pobili“ su mišljenje da mladi upisuju fakultet kako bi izbegli vojsku ili kako uopšte ne znaju zašto su upisali studije… Svaki četvrti student planira da zauvek ode iz Srbije, pokazalo je istraživanje stavova akademaca, koje je na uzorku od 3.093 studenta sa svih šest državnih univerziteta sprovela Studentska unija Srbije. Čak 74,7 odsto ispitanih misli da država nedovoljno ulaže u studente, a gotovo polovina da bi njihovo studiranje bilo ugroženo kada ne bi zarađivali. Više od trećine studenata u inostranstvo je išlo turistički ili u posetu rođacima, a o niskoj mobilnosti akademaca svedoči to da je samo 5,5 odsto njih išlo na studentsku razmenu, seminare, konferencije… Mali broj studenata posetilo je zemlje u regionu, a uglavnom su išli u zemlje zapadne Evrope – kaže Dragan Stanojević, iz Instituta za sociološka istraživanja Filozofskog fakulteta.
Prema rečima inicijatora istraživanja, stavovi studenata „pobili“ su mišljenje da mladi upisuju fakultet kako bi izbegli vojsku ili kako uopšte ne znaju zašto su upisali studije, jer je 80 odsto ispitanih reklo da studira zbog ljubavi prema nauci i poslu kojim će se baviti. Kao motiv za studiranje navodili su i želju za uspehom, potvrđivanjem i dokazivanjem, a blizu dve trećine studenata prilikom upisa ima na umu mogućnost zaposlenja u inostranstvu.
Polovina ispitanika rekla je da se sa znanjem koje dobiju na fakultetu osećaju sposobno za stručni rad, ali i da su imali nedovoljno ili da nisu imali uopšte praksu tokom studija. Želju da se dodatno usavršava i upiše postdiplomske studije ima 40 odsto ispitanika.
Mali broj je onih koji se po upisu na fakultet raspitaju o svojim pravima, jer 65 odsto ispitanih nije pročitalo statut fakulteta, a 26 odsto ne zna da li fakultet ima akreditaciju. Većina je zadovoljna odnosom profesora prema njima, a polovina sadržajem literature. Studenti su se izjašnjavali o kvalitetu nastave, motivaciji za upis na fakultet, studentskom standardu, planu odlasku iz zemlje, zasnivanju radnog odnosa… a sa ciljem da se iz njihovog ugla sagleda proces reforme studiranja.

info 24 sata
8% od ukupnog broja stanovnika Srbije je završilo fakultet
Izvor: Zavod za statistiku
U Beograd, prema podacima iz 2008. godine, visoko obrazovanje ima 13,76% građana, a više 6,77 odsto.

Izvor:24 sata