Home [njuz] Mladi na praksi u gradskim preduzećima

Mladi na praksi u gradskim preduzećima

27
0

racunar5Studenti završnih godina i apsolventi Beogradskog univerziteta, ali i učenici završne godine srednjih škola, iskustvo u okviru svoje struke sticaće u javnim gradskim preduzećima. Saradnja između gradske vlasti i obrazovnih ustanova uskoro će zaživeti i u praksi, i to na poslovima geronto domaćica, ali i u okviru Turističke organizacije Beograda (TOB) na poslovima vodiča. Ideju povezivanja studentata i gradskih preduzeća inicirao je gradonačelnik Dragan Đilas, a koristi od nje mogli da imaju i jedni i drugi. Studenti će na ovaj način već na završnim godinama sticati iskustvo u zanimanjima i oblastima za koje se školuju, dok će preduzeća imati bazu podataka ljudi koje će po potrebi moći da angažuju ili zaposle.
– U ovome svi mogu da nađu svoj interes. Fakulteti će imati da ponude kvalitetnu praksu, zbog čega će studentima biti privlačniji. Sa druge strane, u ovakvim poslovima studenti će moći da nađu svoju šansu, sticaće iskustvo, imaće mogućnost da upoznaju rad preduzeća u kome će kasnije možda i raditi – kaže pomoćnik gradonačelnika Živorad Anđelković.
Prva ovakva vrsta saradnje biće ozvaničena kada je u pitanju smanjenje „lista čekanja“ za geronto domaćice, koje u ovom trenutku očekuje oko 1.000 starijih sugrađana.
– Razgovaramo sa institucijama i školama koje obrazuju profile koji bi mogli da se bave ovim poslom, poput medicinskih škola, ali i srodnih fakulteta. Na ovaj način će oni koji su na završnim godinama imati neku vrstu prakse, a biće im plaćena i obuka. Ova ideja uskoro će zaživeti i u TOB, koja će angažovati mlade ljude koji pohađaju škole i fakultete iz oblasti turizma, i oni će imati priliku da budu domaćini turistima koji posete prestonicu – objašnjava Anđelković.
To takođe znači da će, na primer, studenti Saobraćajnog fakulteta imati mogućnost da iskustvo stiču u GSP „Beograd“, ili će studenti Mašinskog fakulteta svoja znanja praktično primeniti u „Beoelektranama“.
Ova inicijativa bi trebalo da bude ozvaničena do kraja nedelje, kada će predstavnici gradskih vlasti i Beogradskog univerziteta imati zajednički sastanak na ovu temu.
– Ovo će odgovarati i poslodavcima jer će, umesto da nekoga tek obučavaju za određeni posao, imati ljude koji su ga već u okviru prakse radili. Grad će najverovatnije za one koji budu bili na praksi u gradskim preduzećima pokrivati troškove prevoza i topli obrok, i to će biti jedan od načina da se njihov rad i stimuliše – kaže Anđelković. Slična vrsta saradnje planirana je i sa srednjim školama, naročito za deficitarna zanimanja za koja nije potreban fakultet.

Studenti će dobijati preporuke
Prema rečima člana Gradskog veća Nade Dumić, studenti koji budu bili na praksi u javnim preduzećima, po njenom završetku dobijaće preporuke koje će moći da prilože onda kada budu tražili zaposlenje.
– U perspektivi razmišljamo i o tome da, osim gradskih preduzeća, animiramo i velike kompanije i koje za to imaju prostora, prime na praksu mlade ljude obrazovnih profila koji su im potrebni – kaže Dumić.

Izvor:Blic