Home [njuz] Sve o Evropskoj uniji

Sve o Evropskoj uniji

40
0

mjuzaNovi projekat „Mala škola Evropske unije“, koji je počeo da se realizuje u Sremskoj Mitrovici, namenjen je, pre svega, mladim ljudima.
Pokret Mitrovica – evropska regija i Evropski pokret – Veće u Sremskoj Mitrovici, u saradnji sa Centrom za promociju evropskih standarda, realizuju ovaj projekat, a ciljna grupa su učenici završnih razreda srednje škole i studenti prve godine fakulteta. Oni će tokom serije predavanja dobiti informacije o Evropskoj uniji i standardima koji važe u demokratskim društvima.

Prvo predavanje na ovu temu održano je u mitrovačkoj Ekonomskoj školi „9. maj“, pratilo ga je dvadesetak učenika trećeg razreda, a predavač je bio gradonačelnik Branislav Nedimović. On je govorio na temu funkcionisanja lokalne samouprave kod nas i u EU i naglasio da je potrebno više ovakvih predavanja kako bi mladi shvatili da ne treba bežati od vrednosti koje važe van granica naše zemlje.

– Nisam mnogo informisana o temama koje se tiču Evropske unije tako da ću zahvaljujući ovakvim predavanjima uspeti da dođem do nekih novih saznanja – kaže učenica Tijana Cvetićanin.

Njenog školskog druga Aleksandra Božića posebno interesuje život mladih iako, kako je rekao, unapred zna da oni žive bolje nego mladi u Srbiji.

Ilija Nedić, koordinator projekta u ime Pokreta Mitrovica evropska regija dodao je da će biti organizovano dvadesetak predavanja u školama koje su prihvatile da budu suorganizatori projekta.

Istraživanja pokazuju da većina građana Srbije ima polovična saznanja o EU. Ta neinformisanost se posebno odnosi na saznanja o institucijama EU, zašto je i kako nastala, kakva je politika i kojim aktivnostima se bavi. To su takođe razlozi za pokretanje pomenutog projekta. Kao predavači biće angažovani, između ostalih, profesori Filozofskog fakulteta u Novom Sadu i Instituta za Evropske studije iz Beograda.

Izvor:Danas