Home [njuz] “Večitima” duži rok

“Večitima” duži rok

37
0

 STUDENTIMA koji se školuju po starim nastavnim planovima i programima, verovatno će biti produžen rok za završetak studija, saznajemo u Radnoj grupi BU za izmenu zakona. Postojećim Zakonom o visokom obrazovanju "večitima" je ostavljen rok da diplomiraju do kraja školske 2011/2012. godine.

Kako saznajemo, najverovatnije će biti predloženo da akademci koji ne studiraju po principima Bolonjske deklaracije, mogu da produže studiranje do septembra 2015. godine.
– Reč je, uglavnom, o studentima kojima je ostalo par ispita do diplome, ali su se zbog teških godina kroz koje smo prošli morali da ostave studiranje i počnu da rade – ističu u radnoj grupi. – Mnogi od njih imaju porodice i ne bi bilo u redu ne dozvoliti im da diplomiraju, kada su već stigli skoro do kraja.
Ukoliko ne uspeju da završe fakultete do datog roka, ovi akademci neće izgubiti pravo na studiranje. Oni će moći da se prebace na nastavne planove i programe zasnovane na principima Bolonjske deklaracije, što znači da će morati da polažu razliku u ispitima, u zavisnosti od toga koliko se stari studijski programi razlikuju od novih.
Prema poslednjim podacima Rektorata na Univerzitetu u Beogtradu ima 12.354 studenta, kojima je istekao apsolventski staž. Među njima je 2.726 ili 22,07 odsto akademaca kojima je do diplome ostalo do tri ispita, a 722 ima samo jedan ispit do diplome. Zanimljiv je podatak da je student Pravnog fakulteta "vukao" jedan ispit čak 11 godina.

Izvor:Novosti