Home [njuz] Studirajte u Gdanjsku

Studirajte u Gdanjsku

56
0

 Univerzitetsko naselje u Gdanjsku najduže je u Evropi. Obuhvata gradove Gdanjsk, Sopot i Gdinju i proteže se na 90 km.
Plaže, divan stari grad, sindikat „Solidarnost“ – sve su to asocijacije kada se pomene Gdanjsk, na severu Poljske. Ali, taj grad nudi i mnogo više, npr. studiranje u jednom od najvećih kampusa i to bez znanja poljskog…

Pred amfiteatrom univerziteta u Gdanjsku stoji Aleksandra Reške. Ta Nemica već četiri meseca studira na ekonomskom fakultetu u gradu na severu Poljske. Dvadesetogodišnja studentkinja užurbano prelistava po svom notesu. Na univerzitetu u Granjsku docenti su strožiji nego na njenom matičnom univerzitetu u Drezdenu, kaže Aleksandra:

„Oni zaista žele da nas nauče, profesori traže da diskutujemo. Mislim da je to jako dobro. U Nemačkoj nemamo običaj da to radimo. Odrađujemo skripte, slušamo predavanja, ali vrlo retko diskutujemo. Drugim rečima, ovde je sve vrlo interaktivno.“

Pored Aleksandre Reške stoji jedna studentkinja iz Španije. I ona je, kao i njena drugarica iz Nemačke, došla u Gdanjsk na jedan semestar, preko evropskog programa za razmenu studenata „Erazmus“. I ona misli da se nastavno osoblje u Poljskoj mnogo individualnije stara o studentima, nego na njenom matičnom univerzitetu u Saragosi.

– Na mnom fakultetu, na seminaru ima mnogo više studenata – stotinak, na primer. Ovde u Gdanjsku nas je samo dvadesetak. Mislim da Španija može mnogo da nauči od Poljske.

Poljski – težak za Špance

Internacionalnost i otvorenost – tako glasi deviza Univerziteta u Gdanjsku. Na ekonomskom fakultetu, strani studenti mogu da završe kompletne studije, uključujući tu i ispite i domaće radove na engleskom. Srećom, kaže Špankinja Noelia, pošto retko koji strani student vlada poljskim jezikom.

– Imamo i kurs poljskog i pokušavamo da naučimo poljski, ali taj jezik je za nas jako težak. Izgovor nam je gotovo nemoguć! Ali, ipak, pričinjava zadovoljstvo da ga učimo.

Oko 30.000 studenata trenutno je upisano na univerzitetu u Gdanjsku. Jedan odsto studenata je iz inostranstva. To možda nije mnogo, ali, od pristupa Poljske Evropskoj Uniji pre pet godina, njihov broj je neprestano u porastu. Većina dolazi iz Evrope – Nemačke, Francuske i Španije. Ali, u poslednje vreme, sve je više studenata i iz Kine.

Izvor: Deutsche Welle