Home [njuz] Studenti traže olakšice za upis

Studenti traže olakšice za upis

29
0

 U ovom trenutku, prema pismu studenata iz Austrije, protesti za besplatno obrazovanje organizovani su na 70 univerziteta u svetu.Više od hiljadu studenata Beogradskog univerziteta i Univerziteta umetnosti protestovalo je juče ispred Vlade Srbije zahtevajući olakšice za upis naredne godine studija. Posle prošlonedeljnih neuspelih pregovora sa predstavnicima univerziteta i Ministarstva prosvete, akademce je juče primila generalni sekretar vlade Tamara Stojčević. Kako je preneo jedan od studentskih lidera, Vladimir Smuđa, Tamara Stojčević je obećala da će njihove zahteve preneti premijeru, koji će po tom pitanju konsultovati ministarstva finansija i prosvete.

– U toku nedelje trebalo bi da bude organizovan sastanak sa našim predstavnicima i predstavnicima vlade, ministarstava finansija i prosvete. Međutim, pošto mi više nikome ne verujemo jer smo više puta bili izigrani, u sredu ćemo ipak ponovo organizovati protest na istoj trasi – rekao nam je Smuđa, koji je i student prodekan Tehnološko-metalurškog fakulteta.

Zahtevi akademaca su zbirni upis naredne godine, da se onima koji imaju više od 48 bodova, a nisu ušli u budžetsko proširenje, plati školarina, da se propišu budžetske kvote za doktorske studije, prošire budžetske kvote za master studije fakultetima koji su to tražili, kao i da se reši problem grejanja na pojedinim fakultetima.
 
Studenti Fakulteta primenjenih umetnosti su se takođe juče pridružili ovoj šetnji. Oni, inače, već dve nedelje protestuju jer su zbog izmenjenih pravila studiranja, o čemu, kako kažu, nisu na vreme bili obavešteni, spali na status samofinansiranja.

Protestna šetnja počela je sa platoa ispred Filozofskog fakulteta, dok su istovremeno ka Slaviji krenule njihove kolege sa Voždovca, odnosno Fakulteta političkih nauka i Fakulteta organizacionih nauka. Studenti su nosili parole „’Ajmo, ’ajde, svi na budžet”, „Studentska je tuga pregolema”, „Ko je pojeo budžet”… Dok su ispred vlade očekivali da ih primi neko od predstavnika države, studenti su blokirali saobraćaj u Nemanjinoj i Ulici kneza Miloša tako što su organizovali „bolonjijadu”, igrajući fudbal i odbojku.

Kako je u toku dana saopštila Nezavisna studentska inicijativa „Drugačiji univerzitet je moguć”, ova šetnja organizovana je i u znak protesta zbog konstantnog pogoršavanja stanja u našem visokom obrazovanju u poslednjih pet godina.

Studenti iz Srbije dobili su podršku kolega iz Austrije, koji protiv Bolonje protestuju na 10 tamošnjih univerziteta već više od četiri nedelje. U pismu se kaže da su u ovom trenutku protesti „na više od 70 univerziteta u svetu, od Austrije i Nemačke do Kalifornijskog univerziteta u Santa Kruzu”. Ono što je zajedničko u svim državama, navodi se, jeste da vlade sve više smanjuju budžet za obrazovanje umesto da ono bude prioritet. Zato studenti moraju da zahtevaju više sredstava za obrazovni sektor umesto povećavanja školarina, odnosno da se bore za besplatno školovanje dostupno svima, a protiv komercijalizacije obrazovanja.

U toku jučerašnjeg dana, proteste su započeli i studenti u Zagrebu, Splitu, Puli i Rijeci, zahtevajući besplatno obrazovanje za sve.

Izvor: Politika