Home [njuz] Kod mame i tate najlagodnije

Kod mame i tate najlagodnije

40
0

 Prema istraživanju „Galupa“, u Srbiji čak 57 odsto stanovništva starosti između 25 i 34 godine živi sa roditeljima. Tu je ipak najlepše jer je sve besplatno i lagodno. Na taj način ostaje više vremena, ali i novca za provod – konstatuje se u tekstu objavljenom na portalu „Dojče vele“.

Psiholog Žarko Trebješanin smatra da su preduslovi za odluku o osamostaljivanju ekonomska nezavisnost i jaka emotivna veza. Ukoliko tih pretpostavki, nema većina tridesetogodišnjaka u Srbiji se neće odlučiti da započne samostalan život.
„Još je Dostojevski u jednom svom romanu napisao: ‘Čovek bez svog stana je čovek bez sopstvene psihologije’. Mi bismo danas rekli – bez svog identiteta. Te osobe gube i samopoštovanje, a ono je veoma bitno. Nije dovoljno da čovek bude samo profesionalno i društveno uspešan. Ako zavisi od dobre volje drugih ljudi, čak i kad su to njegovi roditelji, to ga gura u jednu pomalo infantilnu situaciju – da sa 30 ili 40 godina i dalje živi kao ‘podstanar’“, izjavio je Trebješanin.
Kulturolog Zorica Tomić upozorava da „račun devedesetih stiže na naplatu“. Društveni sistem je poremećen, a porodica kao institucija pretrpela žestoke udarce. Mladi imaju pogrešan doživljaj realnosti.

Izvor:Blic