Home [njuz] ’Vodič’ i pravna pomoć za primenu Zakona o udruženjima

’Vodič’ i pravna pomoć za primenu Zakona o udruženjima

85
0

 Vodič za primenu Zakona o udruženjima’, publikacija Građanskih inicijativa namenjena civilnom sektoru kao besplatna, praktična pomoć za delovanje u novim okolnostima koje propisuje Zakon od danas je dostupna i u elektronkoj verziji. 'Vodič' je svečano promovisan na skupštini FENSa, koja je održana ovog vikenda u Sava Centru. Predstavnici organizacija članica FENSa tom prilikom su dobili po primerak Vodiča, ali i mogućnost da o obavezama njihovih organizacija razgovaraju sa autorima publikacije. Na pitanja o uredbama novog Zakona odgovarali su Dragan Golubović, stručnjak za neprofitno pravo, Jasmina Benmansur, pomoćnica ministra za državnu upravu i lokalnu samopuravu, predstavnici Agencije za privredne registre, Zdravko Obradović i registratorka Nives Čulić, kao i Dubravka Velat iz Građanskih inicijativa.

Sličnu mogućnost u narednom periodu imaće i predstavnici civilnog sektora širom Srbije. Za sada je potvrđen datum promocije ‘Vodiča' u Novom Sadu, 27. oktobra, i 29. oktobra u Kragujevcu, uz prisustvo predstavnika autorskog tima.

'Vodič' u tiražu od 5000 primeraka ima za cilj da udruženja upozna sa novinama u Zakonu, kao i da olakša uskladjivanje akata sa odredbama novog Zakona, tako da pored teksta samog Zakona, donosi i modele svih akata neophodnih za preregistraciju ili prvu registraciju novog udruženja. U deset poglavlja 'Vodiča' pojašnjeni su pojmovi i prava udruženja i osnivača, načini osnivanja i  vođenja udruženja, kako udruženje može sticati  imovinu i vršiti privrednu delatnost, proces i prednosti upisa udruženja u registar. Posebno poglavlje posvećeno je mogućnostima i obavezama stranih udruženja, kao i procesu 'preregistracije' trenutno registrovanih i aktivnih udruženja.

Pored 'Vodiča' Građanske inicijative će za konsultacije o izazovima registracije, preregistracije i  delovanja u skladu sa novim Zakonom o udruženjima organizovati i besplatnu pravnu pomoć. Predviđeno je da od 1. novembra, tri puta nedeljno, na pitanja civinog sektora odgovara pravnik. Informacije o radnom vremenu i načinu komunikacije biće dostupne na sajtu Građanskih inicijativa, gde će se obajavljivati i najčešća pitanja i odgovori.