Home [njuz] Prekinuta sednica Senata bez dogovora o zahtevima studenata

Prekinuta sednica Senata bez dogovora o zahtevima studenata

22
0

 Sednica Senata Univerziteta u Beogradu na kojoj se raspravljalo o zahtevima studenata da se olakša upis u narednu godinu studija prekinuta je danas posle višesatne rasprave i odložena za sledeću sredu.

Posle sednice, rektor Branko Kovačević izjavio je da nije zakonit zahtev studenata o sabiranju bodova sa svih godina studija umesto upisa na osnovu uspeha u prethodnoj školskoj godini kako je predvidjeno Zakonom o visokom obrazovanju (najmanje 48 bodova).

Prema njegovim rečima, ove godine iz budžeta će biti finansirano oko sto hiljada studenata osnovih studija i manje od 300 na master studijama. Najveći deo sredstava, oko 90 odsto, obezbediće država, a ostatak fakulteti.

Državni sekretar u Ministarstvu prosvete Radivoje Mitrović saglasio se sa rektorom da zahtev studenata nije zakonit, ali je najavio mogućnost da fakulteti odobre upis u pojedinim slučajevima.

"To je automija fakulteta", kazao je odgovarajući na pitanje da li je i to protiv Zakona.

Mitrović je kazao da će posle jasnog formulisanja predloga za finansiranje studiranja na teret budžeta u ovoj školskoj godini predlog razmatrati Ministarstvo finansija, a potom i Vlada Srbije.

Prorektorka Neda Bokan kazala je da Univerzitet predlaže da na fakultetima gde je četiri godine osnovnih studija, a jedna master, budžetska kvota bude 4 plus1. Na fakultetima 3 plus 2 polovina polaznika master studija bila bi finansirana iz budžeta.

Ona je naglasila da ukidanje budžetske kvote za master studije, što neki fakulteti rade, nije u skladu sa zakonom.

Bokan je najavila i moguću posetu predsednika Rusije Dimitrija Medvedeva Univerzitetu, kao i da će Moskovska banka stipendirati pet studenata.

Izmenama Zakoa o visokom obrazovanju prošle godine je upis u narednu školsku godinu na teret budžeta odobren svim studentima koji su ostvarili 42 boda. Prema tom zakonu ove godine je potrebno 48 bodova, a naredne će biti potrebno šest bodova više.

Na jednoj godini studiranja po Bolonjskoj deklaraciji moguće je ostvariti 60 bodova i prema početnim propozicijama za upis u narednu godinu neophodno je osvojiti sve bodove. Taj će princip važiti i u Srbiji od školske 2011/12. godine.

Izvor:Studio B