Home [njuz] Studenti bi da pređu na budžet sa 48 bodova

Studenti bi da pređu na budžet sa 48 bodova

55
0

 Zahteve studenta Beogradskog univerziteta da se svima koji su sakupili najmanje 48 ESPB bodova u tekućoj godini, omogući da pređu na budžet juče su podržale i njihove kolege iz Niša. Studenti Medicinskog fakulteta na sat vremena su juče prekinuli nastavu. Štrajkovali su i akademci sa Fakulteta organizacionih nauka, nezadovoljni odlukom da im naplaćuju prenos bodova, a protestnu šetnju organizovali su i studenti Pravnog fakulteta.

Iako su pregovori predstavnika studenta Beogradskog univerziteta i Ministarstva prosvete u toku i trebalo bi da budu nastavljeni danas u 15 časova, akademci ne miruju. U Nišu su se pobunili studenti Medicinskog fakulteta, koji su na sat vremena blokirali fakultet i prekinuli nastavu. Oni traže da se svima koji su osvojili 48 poena u toku jedne godine omogući da studiraju na budžetu. Takođe, studenti na studijskim strukovnim studijama za medicinske sestre i tehničare traže da im se dozvoli da pređu na studije o trošku države
– Dekan i profesori su nam dali podršku. Mada nismo baš veliki optimisti da će nam Ministarsvo prosvete to dozvoliti jer onda oni treba više para da daju našem fakultetu ipak bićemo uporni – kaže predsednik Studentskog parlamenta Medicinskog fakulteta Bojan Stanojević.
Nezadovoljni uslovima studiranja i ponašanjem uprave fakulteta su i njihove kolege na Fakultetu organizacionih nauka, koji su juče otpočeli svoj protest. Oni su takođe blokirali rad na ovoj visokoškolskoj ustanovi.
– Uprava treba da se zapita da li smo mi samo „ovce za šišanje“, a da zauzvrat, ne dobijamo adekvatno školovanje. Razlozi blokade su pre svega naplaćivanje prenosa bodova iako je to protiv zakonito, primoravanje studenata da iznova slušaju predmet koji su već odslušali. Nama se naplaćuje sve i svašta, a taj novac se troši tako što se kreči svaka tri meseca, menjanje stolica na svakih šest meseci i novogodišnja osvetljenja, umesto da unapređuju nastavu – kažu studenti FON-a
Protestovala je i grupa studenata Pravnog fakulteta. Njih oko 150 prošetalo je do zgrade Vlade u Nemanjinoj ulici tražeći od Ministarstva da smanje uslove upisa u narednu školsku godinu.

Izvor:Blic