Home [njuz] Diplomi se u pečat ne gleda

Diplomi se u pečat ne gleda

38
0

 Otkada je prva generacija diplomaca izašla s privatnih fakulteta, vodi se polemika oko toga koji univerziteti bolje školuju akademce i da li su oni sa državnom diplomom spremniji za rad. Status i jednih i drugih pred zakonom je isti. – Nismo primetili da poslodavci prave razliku prilikom izbora kandidata – kaže Dragan Đukić, direktor Sektora za posredovanje pri zapošljavanju Nacionalne službe za zapošljavanje.
– Oni traže struku, uz posebna znanja i veštine. Akcenat je na obrazovnom profilu.
U Novom Sadu, od 3.560 osoba koje imaju visoki stepen obrazovanja i nalaze se na evidenciji, njih 30 odsto diplomirali su na privatnim fakultetima.

– Poslodavci primaju isključivo kandidate koji im odgovaraju po ličnim performansama i znanjima koja imaju u sedmom stepenu – ističe Đukić.

U oblastima gde postoji konkurencija državnih i privatnih fakulteta, kao što je to slučaj sa fakultetom organizacionih nauka, pravnim i ekonomskim, nije uvek lako odlučiti šta je bolje studirati.

U Pireus banci kažu da su znanja koja se stiču na boljim privatnim fakultetima savremenija u odnosu na državni, a u "Telenoru" smatraju da i ne postoji razlika između jednih i drugih diplomaca.
– Vlasnička struktura fakulteta koji se završi nije bitan kriterijum prilikom zapošljavanja – kažu u "Telenoru" i ističu da su nedavno imali konkurs za prijem jednog diplomca koga stipendiraju.
 

Važno iskustvo

Kao što postoje različiti kandidati, tako ima i različitih poslodavaca. Neki insistiraju na formalnom obrazovanju, koje se stiče na fakultetima, dok je drugima važno isključivo radno iskustvo – kaže Branislav Jovanović, iz "Infostuda", koji se bavi zapošljavanjem.
– Do sada nismo imali slučajeve da izričito traže kandidate sa državnih ili privatnih fakulteta.

Izvor: Večernje novosti