Home [njuz] Beogradski studenti prete protestima

Beogradski studenti prete protestima

40
0

 Studenti su spremni da i ove godine izađu na ulice ako nadležni ne usvoje njihova dva zahteva. Oni traže da bolonjci koji u tekućoj godini nisu ostvarili 48 ESPB bodova ne gube godinu, pod uslovom da su u toku dosadašnjeg školovanja sakupili ukupno 127 bodova za upis četvrte godine, odnosno 90 za prelazak na treću godinu. Takođe, traže da se akademcima koji su ove godine bili samofinansirajući a osvojili su 60 ESPB poena omogući da pređu na budžet.

Zbog jako malog broja studenata koji su ispunili uslov za upis naredne godine studija njihovi predstavnici su na jučerašnjoj sednici Senata Beogradskog univerziteta predložili model zbirnog upisa godine.

– Tražimo da ako student do kraja školske 2009/10. godine ostvari najmanje 48 ESPB bodova, upiše drugu godinu studija. Odnosno, onaj ko sakupi najmanje 90 poena (42, koliko je određeno za upis prošle godine plus 48, koliko je trebalo ove) upiše treću godinu. Ili student koji ima bar 127 bodova (37+42+48) stiče pravo za upis četvrte godine na teret budžeta. Drugim rečima, poštujemo trend rasta potrebnih bodova za upis naredne godine koji je usvojen u novembru, s tim što oni ne moraju biti sakupljeni u tekućoj školskoj godini, već tokom celog školovanja – kaže za „Blic” Sonja Nektarijević, student prorektor Univerziteta u Beogradu.
Osnovni problem jeste to što na većini fakulteta nisu izvršili potrebnu reformu, nastavni program nije racionalizovan, već su stari studijski programi samo prepakovani. Najveći problem, prema njenim rečima, trenutno imaju studenti na prirodnim fakultetima, Građevinskom i Tehnološko-metalurškom fakultetu, gde će svega deset odsto akademaca sakupiti propisanih 48 bodova neophodnih za upis naredne godine.
Zbog niza nelogičnosti u sprovođenju Bolonje, studenti traže da se kolegama koji se školuju o sopstvenom trošku a uspeli su da sakupe 60 poena, odnosno očiste godinu, omogući da pređu na budžet.
– Postojeći zakon kaže da student koji je na budžetu, a ove godine sakupi najmanje 48 poena, tu i ostaje. Ovo nije fer jer su na taj način kažnjeni studenti fakulteta čiji su nastavnici sproveli potrebnu reformu. Naime, na FPN i FON pojavio se problem da je veliki broj naših kolega očistio godinu, a da ne može da pređe na budžet, dok oni koji imaju samo 48 bodova tu ostaju – ističe Sonja Nektarijević i dodaje da su studenti na pojedinim fakultetima nezadovoljni i spremni na masovne proteste.
Dekani beogradskih fakulteta delimično su se složili da je drugi zahtev studenata opravdan i da nije fer da oni koji su očistili godinu ostanu samofinansirajući, dok je zahtev da se uslov za upis utvrđuje zbirno, izazvao opštu polemiku.
– Naši studenti su od početka školske godine znali šta ih čeka i maksimalno smo im izašli u susret kako bismo im pomogli. Menjanje pravila usred igre nije fer prema njima. Može da se desi da onaj koji se trudio da ove godine sakupi 48 poena, koliko smo rekli da mu je potrebno da upiše narednu godinu, zbirno nema 127 bodova. Šta onda? – istakao je Miodrag Popović, dekan Elektrotehničkog fakulteta.
Jedino oko čega su se složili jeste da svi fakulteti do 10. oktobra dostave izveštaj i statistiku upisa i da na nastavno-naučnim većima razmotre uslove studenata. U međuvremenu obaviće upis u skladu sa važećim pravilima, a neće kasniti ni početak školske godine.

Izviždali profesore
U toku sednice Senata BU ispred zgrade Rektorata okupilo se stotinak studenata koji su čekali da čuju šta je odlučeno. Povremeno su uzvikivali: „Lopovi, lopovi”, a nezadovoljstvo su iskazivali i zviždanjem. U jednom trenutku pokušali su da uđu u zgradu Rektorata, ali im obezbeđenje to nije dozvolilo. Oni su najavili da će se brzo organizovati i pokrenuti proteste.

Izvor>Blic