Home [njuz] Jovana je najbolji beogradski student

Jovana je najbolji beogradski student

66
0

 Povodom 201. rođendana Univerziteta u Beogradu, studentima generacija sa 30 fakulteta u Beogradu, kao i Tehničkog fakulteta u Boru, juče su uručena priznanja za uspeh koji su postigli, a kriterijum je bio diplomiranje u redovnom roku sa najvišim ocenama.

Dvojica profesora dobila su priznanja „Professor emeritus“, a nagrade su dobili i studenti koji su se istakli u naučnoistraživačkim projektima i radovima.

Priznanje za najboljeg studenta Univerziteta u Beogradu, koje dodeljuje Fond „Potporučnik Borko Nikitović“, pripalo je Jovani Đuretić (22), koja je prošle godine diplomirala na Matematičkom fakultetu sa ocenom 10 i koja je dobila i priznanje za studenta generacije na Matematičkom fakultetu.

Ova uspešna mlada dama, pored toga što je za tri godine završila Matematički fakultet na smeru Teorijska matematika i primene, ovih dana sprema ispite i na Fizičkom fakultetu, gde „juri“ uslov za četvrtu godinu na smeru Teorijska i eksperimentalna fizika.

– Priznanje me je obradovalo, jer je podsticaj za dalji rad, kao i priznanje za sve što sam do sada postigla. Potrebno je puno rada, ali ako se sve dobro isplanira, nema odricanja ni od čega. Jednostavno, treba uklopiti afinitet prema tome što studiraš i vredan rad. Moj savet onima koji studiraju ili nameravaju da upišu fakultet je da ne odustaju i da budu uporni u tome da slede svoj put – kaže Jovana.

Ova mlada dama napominje da matematika nije bauk.

– Konkurisala sam za mesto asistenta na Matematičkom fakultetu. Volela bih da se u budućnosti posvetim naučnom radu iz matematike i fizike. Ako to bude zahtevalo naučni rad u inostranstvu, razmišljaću i o tome – kaže Jovana, koja je rođena u Podgorici, živela u Prištini, a već 8 godina sa bratom Petrom, koji studira medicinu, i roditeljima živi u Beogradu.

Oduvek je Jovana osvajala nagrade na takmičenjima iz fizike i matematike, a pohvale zaslužuju i profesori Matematičke gimnazije koju je Jovana završila sa odličnim uspehom.

– Bez školovanja u Matematičkoj gimnaziji, ne bih uspela da završim fakultet za tri godine – kaže Jovana.

Univerzitet najbolji u jugoistočnoj Evropi

Žarko Obradović, ministar prosvete, rekao je, povodom obeležavanja 201. godine Univerziteta u Beogradu, da Srbija u 21. veku, koji je vek znanja, ne može biti konkurentna, ekonomski razvijena i bogata zemlja ukoliko ne razvija naučne potencijale i obrazovanje. On je takođe izjavio da je Beogradski univerzitet najveći, najbrojniji i najbolji univerzitet u jugoistočnoj Evropi, kao i to da su njegovu slavu proneli mnogi profesori i studenti.

Izvor: 24 sata