Home [njuz] Studentski domovi (pre)bukirani

Studentski domovi (pre)bukirani

80
0

 Prvi deo konkursa za smeštaj u studentskim domovima u 2009/10. zatvoren je juče. Na konkurs su mogli da se prijave brucoši, studenti koji su do septembra stekli uslov za upis naredne godine, kao i studenti rekonvalescenti. Interesovanje za smeštaj je veliko, što je i razumljivo s obzirom na to da je boravak u domu prve kategorije mesečno desetak puta jeftiniji od iznajmljivanja podstanarske sobe. Studentariji se čak više isplati i da iz svojih mesta svakodnevno putuju u Novi Sad, naravno, ako ne žive jako daleko.

Privremena rang-lista brucoša koji su konkurisali za mesto u domu biće objavljena najkasnije sutra na oglasnim tablama fakulteta i na sajtu Studentskog centra. Narednih nedelju dana kanidati će moći da provere da li je bilo nepravilnosti ili propusta prilikom bodovanja, nakon čega sledi formiranje konačne rang-liste.

Brucoši koji se plasiraju iznad crte i dobiju mesto u domu biće useljeni od 1. do 10. oktobra, dok će ostali sačekati završetak drugog dela konkursa, odnosno prijem prijava studenata viših godina koji će uslov steći u septembarskom ili oktobarskom ispitnom roku, apsolvenata i studenata master i doktorskih studija.

Drugi deo konkursa počo je juče i trajaće do 31. oktobra. Svi primljeni kandidati biće useljeni do 15. novembra, kada ističe "boravišna taksa" studenata koji su je uplatili za prethodnu akademsku godinu.

Prema rečima Gorana Milovca iz Studentskog centra, uobičajeno je da brucoši za početak dobijaju boravak u domovima druge kategorije – "Slobodan Bajić" i "Veljko Vlahović". Izuzetak su studenti medicine, kojima se zbog blizine fakulteta dodeljuju sobe u domu "Sajmište", kao i studenti muzike na Akademiji, koji dobijaju dom "Živojin Ćulum" jer tamo imaju uslove za vežbanje. Milovac kaže da svake godine oko hiljadu kandidata ipak ostane ispod crte i ne dobije smeštaj u domu jer je, jednostavno, nemoguće sve smestiti.

Bezbednost na prvom mestu

U Studentskom centru se velika pažnja poklanja bezbednosti stanara domova. Svaki akademac ima elektronsku identifikacionu karticu, a poseta, i to do ponoći, moguća je samo uz legitimisanje gostiju na ulazu. Uz dogovor s upravom doma mogu se organizovati žurke, a svako ima pravo da traži odobrenje "prenoćišta".

Izvor:gradjanski list