Home [njuz] Evropska mladost u Novom Sadu

Evropska mladost u Novom Sadu

60
0

 Četvrta po redu Evropska nedelja mladih „eYouwins“, koja je u prethodne tri godine u Novom Sadu okupila više od 350 mladih ljudi iz 25 evropskih zemalja, juče je svečano otvorena na Fakultetu tehničkih nauka.Tokom nedelju dana koliko traje festival, koji ove godine nosi naziv „Inovate to Integrate“, mladi iz Srbije i Evrope moći će da unaprede saradnju i kreativnost među sobom i povežu različite kulture i ideje. Rektor Univerziteta u Novom Sadu prof. dr Radmila Marinković-Nedučin istakla je da je ovo idealna prilika da se mladi upoznaju i unaprede svoja znanja, kao i da svi oni koji dolaze u Novi Sad, postaju ambasadori Srbije i Vojvodine kada se vrate u svoje zemlje. Ona je na svečanom otvaranju poželela dobrodošlicu svim učesnicima Evropske nedelje mladih.

– Želim da vam sledećih nedelju dana prođe u druženju i upoznavanju novih kultura, a sigurna sam da je Novi Sad kao prestonica multietničnosti i kao univerzitetski centar idealno mesto za tako nešto. Nadam se da će naš univerzitet sa oko 44.000 studenata i sa adekvatnim studijskim programima u svim oblastima obrazovanja privući neke od vas da u okviru razmene studenata i sličnih programa ovde provedu duže od te jedne nedelje – rekla je Nedučin na svečanom otvaranju ovog festivala mladosti.

Kreativno-edukativni centar i Fakultet tehničkih nauka organizovali su ovaj festival uz podršku Izvršnog veća AP Vojvodine, Misije OEBS u Srbiji i Univerziteta u Novom Sadu, a ceo program se deli na edukativnu, kreativnu i zabavnu celinu. Svaka od ovih celina je pokrivena kvalitetnim predavačima među kojima su i Aleksa Grujić, autor animiranog filma „Edit i ja“, dr Hugo van Hegel, menadžer sa značajnim međunarodnim iskustvom i dr Svenka Savić, profesor psiholingvistike na Filozofskom fakultetu u Novom Sadu.

– Drago nam je što smo podržali ovu akciju, jer je ona od izrazitog značaja za demokratiju u Srbiji, kao i za mlade ljude iz Evrope koji preko ovog festivala uče da bolje komuniciraju, a u Vojvodini mogu dosta toga da nauče i o različitostima među nacijama i kulturama – rekla je Dajana Faloni, šefica Departmana za demokratizaciju Misije OEBS u Srbiji u ime brojnih pokrovitelja.

Ceo program se završava u nedelju, a i ove godine je za petak i subotu predviđen Karneval mladosti koji podrazumeva koncerte, žurke i DJ performanse u najprometnijim pešačkim ulicama Novog Sada – u Ulici Laze Telečkog, Dunavskoj i Zmaj Jovinoj.

Izvor: Danas