Home [njuz] Unija poslodavaca Srbije nedavno je sprovela anketu čiji su rezultati pokazuju da...

Unija poslodavaca Srbije nedavno je sprovela anketu čiji su rezultati pokazuju da su mladi do 30 god

47
0

 Unija poslodavaca Srbije nedavno je sprovela anketu čiji su rezultati pokazuju da su mladi do 30 godina čine samo 5,18 odsto ukupnog broja zaposlenih u privredi Srbije, što je tri i po puta od proseka Evropske unije. Dragoljub Rajić iz Unije poslodavaca Srbije navodi za Borbu da mladima nedostaju praktična znanjam a da poslodavci nemaju ni vremena ni novca za nadoknadu onog što su mladi propustili tokom školovanja.

"Neka istraživanja Unije poslodavaca pokazuju da poslodavci u proizvodnji za obuku na mašinama ili specifičnim tehnologijama za samo jednog radnika u prvih 18 meseci potroše i do 8.700 evra. Taj iznos ne obuhvataju troškovi isplate plate i doprinosa", ističe Rajić.

Problem sa malim procentom zaposlenih mladih imaju i BiH, Albanija, Makedonija, Moldavija, Crna Gora i Moldavija, koje karakteriše i velika tehnološka zaostalost privrede, te nizak nivo industrijskih znanja među zaposlenima.

“Fakulteti i srednje škole u Srbiji nemaju dovoljno dobru praktičnu nastavu i to je naskuplji problem i za poslodavce i za one koji traže posao. U Nemačkoj, Francuskoj, Španiji, pa čak i u zemljama koje su tek završile tranziciju, poput Poljske i Češke, obavezna praksa na fakultetima i u srednjim školama traje ukupno dve godine, što je polovina vremena koje se provodi na školovanju. Naš školski sistem neprekidno nazaduje i testovi znanja naših učenika danas dokumentuju da smo na evropskom dnu", kaže Dragoljub Rajić.

U Srbiji mladi do 30 godina najčešće rade kao fizikalci, vozači ili kuriri a da je broj mladih koji rade kao menadžeri zanemarljivo nizak.

Direktor Kancelarije za mlade u Beogradu Kosta Andrić kaže da su mladi često nedovoljno zainteresovani da pronađu posao i da malo rade na doškolovavanju.

"Loše stanje u privredi, kriza i otpuštanja samo su jedan, manji deo problema nezaposlenosti ljudi mlađih od 30 godina. Iako postoje brojni programi besplatne obuke za rad na računarima, kurseva stranih jezika i slično, interesovanje za njih nije naročito veliko. Izgleda da su mladi u Srbiji i pored toga što postoje specijalizovana savetovališta i institucije kojima se mogu obratiti za besplatnu pomoć, loše informisani o mogućnostima koje postoje. Ankete i istraživanja pokazuju da mnogi odustaju od aktivnog traženja posla već posle dva ili tri neuspešna pokušaja", kaže Andrić za Borbu. On je za novembar najavio prvi sajam prakse, gde će se mladi povezati sa privrednim subjektima kako bi stekli praktična znanja.

Dragoljub Rajić kaže da se poslodavci zalažu za uvođenje preduzetničke obuke u redovno obrazovanje i to od petog razreda osnovne škole. "Naša iskustva i ideje pretočili smo u Strategiju o preduzetničkom učenju koju smo predstavili Ministrstvu obrazovanja, na žalost za to još nema novca iako mi kroz poreze i doprinose izdvajamo novac za obrazovanje, a od 2000. do danas taj iznos je narastao na oko tri milijarde evra", kaže Rajić.

Državna sekretarka Ministarstva za omladinu i sport Srbije Ivana Kovačević rekla je u sredu, povodom Dana mladih u Srbiji, da se uz pomoć resornog ministarstva trenutno obrazuje 1.500 mladih za preduzetnički posao.

Izvor:E novine