Home [akcija] “ABRO-FEST” počinje 23. jula

“ABRO-FEST” počinje 23. jula

43
0

 Valjevo
“ABRO-FEST”,  Festival pozorišnog stvaralaštva, ponovo nakon 20 godina odigravaće se ovog leta u Valjevu. Ovaj jedinstveni festival pozorišta mladih  koji je začet pre četvrt veka i nakon samo četiri sezone ugašen, obnovljen je zahvaljujući  donaciji Švajcarske vlade i volji valjevskih pozorišnih entuzijasta, a nosilac projekta je  “Abrašević” uz pomoć Doma kulture i Grada Valjeva. Od 23. do 27. jula, dakle za četiri dana, biće premijerno odigrane četiri predstave i održane četiri tribine, a sve to na sceni Doma kulture.

Sekretar  “Abraševića” Branko Antonić, kaže da je “ABRO-FEST” specifičan,  jer je to jedini proizvodni festival u Srbiji. “Obično su festivali mesta gde se pozivaju već dokazane i uspešne predstave. Ovde je tri meseca stvarala jedna festivalska ekipa i za četiri dana će premnijerno biti izvedene četiri predstave, što je u ovom gradu i u ovim uslovima poprilično veliki podvig”, smatra Antonić.

Kreatori predstava, 35-oro mladih glumaca, scenografa, kompozitora, kostimografa,  muzičara, vodjeni su iskusnom rukom reditelja Miroslava Trifunovića. Talentovani  mladi Valjevci,  koji su uhlebljenje našli u profesionalnom pozorištu, ali uvek spremni da svoje znanje i umenje podele sa publikom rodnog grada, već nekoliko meseci marljivo pripremaju, kako reče Trifunović, četiri poetike:  “Leptiricu”, “Kako nastaje pozorište”, “Baladu o Jakio”  i “Klinč”.  

Reditelj nije krio zadovoljstvo što je na jednom mestu u jednom projektu kroz četiri predstave okupljeno čak 17 glumaca koji su završili najprestižnije fakultete kod najboljih profesora i sada sa uspehom grade svoju karijeru. “Pošto je ovo festivalski ansambl, svaki glumac u jednoj predstavi ima veliku, glavnu ulogu, a u drugoj predstavi igra epizodu, a uloge su potpuno različite. Imaćete fantastičnu priliku da vidite neverovatne transformacije glumaca u različitim ulogama”, kaže Trifunović.

Neke predstave će biti igrane klasično na velikoj sceni, dok će neke biti igrane kamerno i  verovatno i po dva puta za jedno veče. Ono što je takodje važno reći jeste da će predstave “ABRO-FESTA” nastaviti svoj život gostovanjem na jesen na sceni nekih beogradskih pozorišta.

Izvor:Radio Patak