Home [njuz] Predsednik Južne Koreje poklanja 26 miliona dolara studentima

Predsednik Južne Koreje poklanja 26 miliona dolara studentima

33
0

 Južnokorejski predsednik Li Mjung-bak pokloniće 33,1 milijardu vona (26 miliona dolara) za stipendiranje programa za mlade, saopšteno je iz njegovog kabineta.
Ta suma, kako se navodi, predstavlja gotovo celokupno bogatstvo predsednika. Fondacija za stipendije predsednika Li Mjung-baka zvanično će početi da radi početkom idućeg meseca, navodi se u saopštenju.

"Imetak koji sam stekao velikim radom tokom svog života mnogo mi znači. Dugo sam razmišljao da bi bilo dobro da se (moje bogatstvo) potroši za društvo na vredan način", navodi Li.
Li planira da pokloni fondaciji tri zgrade u Seulu, čiji je on vlasnik, a od sredstva od njihovog zakupa finansiraće se studentske stipendije. Liju, koji je bivši direktor jednog ogranka Hjundai Grupe, ostaće 3,8 miliona dolara posle ovog poklona, navodi se u saopštenju.
Li je preuzeo dužnost u februaru prošle godine, a tokom izborne kampanje obećao je da će društvu pokloniti veći deo svog ličnog bogatstva. On je izgradio reputaciju kao čovek od akcije. Sam je finansirao svoje studije radeći kao čistač ulica, a postao je direktor jednog ogranka Hjundai grupe sa 35 godina i predvodio meteorski rast te kompanije.
Kao gradonačelnik Seula takođe je ostavio svoje obeležje time što je uklonio jedan nadvožnjak i vratio stari potok koji je postao popularno mesto za odmor u tom gradu od 10 miliona stanovnika.

Izvor:Beta