Home [stipendije] CARLSBERG I BALKANSKA EKOLOŠKA ASOCIJACIJA DO SADA STIPENDIRALI 50 STUDENATA I...

CARLSBERG I BALKANSKA EKOLOŠKA ASOCIJACIJA DO SADA STIPENDIRALI 50 STUDENATA I ISTRAŽIVAČA

135
0

 Balkanska ekološka asocijacija (B.EN.A) i kompanija Carlsberg Srbija d.o.o. predstavili su danas rezultate ovogodišnjeg konkursa „Istraživački Carlsberg Srbija projekti i stipendije za 2009“ koji je dao 15 novih stipendista za istraživačke projekte, nagrađene diplomske radove i radove koje su priložili istaknuti naučni radnici.

Komisija sastavljena od uglednih stručnjaka i predstavnika Ministarstva nauke, Ministarstva životne sredine i prostornog planiranja, Fakulteta zaštite životne sredine (Sremska Kamenica), Instituta za vodoprivredu „Jaroslav Černi“ i drugih relevantnih institucija iz sfere ekologije do je sada ukupno izdvojila više od 50 projekata čija će potpuna ili delimična implementacija dati značajan doprinos unapređenju mera zaštite životne sredine u našoj zemlji.

Za protekle tri godine, pored konstantnog zalaganja kroz razne projekte za unapređenje svesti o potrebi brige za životnu sredinu, kompanija Carlsberg Srbija je u okviru pomenutog programa za mlade i talentovane istraživače uložila preko 80.000 evra i time direktno je pomogla oko 50 istraživača i naučnih radnika. Posebnu selekciju stručnog žirija prolaze projekti koji imaju konkretnu primenu i na aktivan način doprinose očuvanju životne sredine kod nas.

„I ove godine potrudili smo se da obezbedimo fond za pripremu i realizaciju novih projekata. Smatramo da će se na ovaj način podstaći pojedinci i instutucije koje se bave kontrolom zagađenja životne sredine, te problematičnim ekološkim lokalitetima u Srbiji, da ponude svoje viđenje konkretnog rešenja problema. Podrška nadležnog Ministarstva nije izostala, a posebno smo zadovoljni višegodišnjom saradnjom sa Balkanskom ekološkom asocijacijom, čije bogato iskustvo i stručnost ima višestruki doprinos za unapređenje brige i promociju odgovornog ponašanja prema životnoj sredini u našoj zemlji“, istakao je Aleksandar Radosavljević, generalni direktor Carlsberg Srbija.

Ispred Ministarstva životne sredine i prostornog planiranja auditorijumu i nagrađenim stipendistima se obratila pomoćnik ministra Jelena Cvetković koja je skrenula pažnju na sve veću potrebu za očuvanjem postojećih prirodnih resursa i implementacijom novih primenjivih ideja i projekata koji će Srbiju uvesti ukorak ka evropskim trendovima razvoja ekologije. Ovom prilikom gospođa Cvetković je pozvala i druge privredne subjekte da slede primer društveno odgovornog poslovanja koji već više godina mogu videti u kompaniji Carlsberg Srbija.

Među autorima nagrađenih projekata našli su se najtalentovaniji studenti, profesori i zaposleni na sledećim institucijama: Fakultet tehničkih nauka Novi Sad, Fakultet za fizičku hemiju Univerziteta u Beogradu, Biološki fakultet Univerziteta u Beogradu, Hemijski fakultet Univerziteta u Beogradu, Fakultet za primenjenu ekologiju, Institut za fiziku, Beograd, Institut za vodoprivredu "Jaroslav Černi", Institut za Botaniku, Institut „Vinča“ itd.

 

 

Balkanska Ekološka Asocijacija

Aktivnosti B.EN.A. predstavljaju sponu između zemalja Balkana i Evropske unije, u pogledu stvaranja ekspertske mreže naučnika, ekonomista i specijalista koji, zajedničkim snagama, mogu da podstaknu konkretne akcije i podele odgovornost za dostizanje ciljeva održivog razvoja.

B.EN.A. (Balkan Environmental Association) je profesionalna, nevladina i neprofitna organizacija. Osnovana je 19. novembra 1998. godine u Solunu, Grčka, tokom prve balkanske konferencije pod nazivom “Obrazovanje i istraživanje u okviru građe održivog razvoja- na polju zaštite životne sredine”. Na čelu Asocijacije je predsednik, prof. dr Fokion K. Vosniakos, profesor na Tehnološkom obrazovnom institutu u Solunu.

Asocijacija je okrenuta razvoju kooperacije i razmeni saznanja među članovima organizacije, kao i identifikovanje aktuelne problematike na polju zaštite životne sredine na nacionalnom, regionalnom i globalnom nivou. U isto vreme, zalaže se za razvoj strategija i mogućnosti stimulacije internacionalne saradnje, u cilju redukovanja zagađenja u regionu.

B.EN.A. je do sada osnovala predstavništva u svim zemljama Balkana. Asocijaciju trenutno čini preko 350 istraživačkih i akademskih institucija, kao i individualnih članova iz Rusije, Turske, Grčke, Bugarske, Srbije, Bosne i Hercegovine, Makedonije, Albanije, Rumunije, Turske, i Ukrajine.

Misija B.EN.A. je da ustanovi aktivnosti mera zaštite životne sredine i podstakne opštu javnost na širenje svesti o potrebi i značaju očuvanja životne sredine, uz istovremeni doprinos društvenoj zajednici.