Home [njuz] Fakulteti bez licence upisuju brucoše

Fakulteti bez licence upisuju brucoše

31
0

 Iako nemaju licencu Ministarstva prosvete i nauke, četiri fakulteta za biofarming, sport i održivi turizam i hotelijerstvo iz Berana, Plava i Andrijevice su raspisali konkurs za upis 310 brucoša. Radenko Pejović, predsednik Saveta za visoko obrazovanje, izjavio je da osnivači privatna lica nisu dobili ni početnu akreditaciju, a bez nje ne mogu početi sa radom, pa nisu imali ni osnova ni prava da raspišu konkurs za upis brucoša. Prema njegovim rečima, procedura za dobijanje dozvole traje nekoliko meseci. Osnivači nemaju dozvolu, tek su podneli zahtev.

Reč je o nelegalnom i zakonski neutemeljenom konkursu, kaže se, pored ostalog, u reagovanju rukovodstva nikšićkog Fakulteta za sport i fizičku kulturu povodom raspisanog konkursa za upis 100 studenata na Fakultetu za sport u Beranama.

–Smatramo da je učinjena velika šteta državi, maturantima i građanima i Fakultetu za sport i fizičko vaspitanje iz Nikšića jer se radi o nelegalnom i zakonski neutemeljenom konkursu – kaže se u pismu koje je upućeno Savetu za visoko obrazovanje, a koje je potpisao Dobrislav Vujović, prodekan za nastavu ovog fakulteta. U pismu se navodi da se već mesecima javno pozivaju i obmanjuju studenti za upis na beranski fakultet iako za to prema važećim zakonima nemaju pravo.

Rukovodstvo nikšićkog fakulteta smatra da će Savet za visoko obrazovanje kao nadležni organ sprečiti nelegalan posao i zadužiti inspekciju da reaguje i javnost obavesti da fakultet u Beranama za sada ne ispunjava uslove.

U gradu pod Trebjesom još pre nekoliko decenija osnovan je studij za fizičko vaspitanje koji je nedavno prerastao u Fakultet za sport i fizičko vaspitanje. Smešten je u novoj zgradi površine 2.200 metara kvadratnih u kojima studenti imaju izvanredne uslove za rad.

Ukoliko se želje pojedinih opština i pojedinaca na severu Crne Gore i primorja ostvare, onda će, po svoj prilici, svako selo ili mesna zajednica imati fakultet. Trenutno u Crnoj Gori jedino varošice Šavnik i Plužine na severu nemaju visokoškolske ustanove, komentarišu Nikšićani.

———————————————————–

Provera pre upisa

Prosvetnoj inspekciji biće naloženo da ispita da li su četiri fakulteta iz Berana, Andrijevice i Plava raspisala konkurs za upis brucoša bez licence za rad nakon čega će dostaviti informaciju, saopšteno je iz crnogorskog Ministarstva prosvete. Ono je pozvalo sve građane da se prilikom upisa informišu da li je reč o akreditovanojvisokoobrazovnoj ustanovi ili pak fakultetu koji radi na crno.

Izvor:Politika