Home [njuz] Studenti nemaju iz čega da uče

Studenti nemaju iz čega da uče

50
0

 Univerzitetska biblioteka „Nikola Tesla” skoro četiri godine od Ministarstva prosvete nije dobila ni dinar da bi kupila nove publikacije. S obzirom na to da na Niškom univerzitetu uči 25.000 studenata kojima je ova biblioteka glavni izvor znanja jer su stručne knjige skupe, razlog za zabrinutost podjednako dele i studenti i bibliotekari.

Zoran Živković, upravnik biblioteke, kaže da je ceo kolektiv zabrinut za opstanak biblioteke.
– Ministarstvo prosvete, naš jedini finansijer, poslednji put nam je uplatilo sredstva za nabavku publikacija novembra 2005. godine. Mnogo puta smo se obraćali Ministarstvu sa analizama, planovima i molbama, ali smo uvek ostajali bez odgovora. Najteže je u oblastima medicine ili elektronike, koje napreduju iz dana u dan. Za te knjige nemamo para, a studenti ih traže – priča Živković.
Dušan Spasić i Igor Tančić, apsolventi Pravnog fakulteta, razočarani su nemogućnošću za usavršavanje jer za to nemaju elementarnih uslova.
– Znamo da biblioteka pokušava na sve načine da nabavi knjige, ali što se tiče pravne oblasti mnogo stvari nedostaje. Zakoni se kod nas i u Evropskoj uniji često menjaju i trebalo bi da na ovom mestu imamo sve sublimirane stare i izmenjene zakone, ali ovde se događa veliki raskorak zbog nedostatka novca. Svi su se pomirili da nema para za knjige, svi se kunu u mladost studenata u Srbiji, a ne obezbeđuju najosnovnija sredstva za edukaciju. Nama, na primer, nedostaju knjige iz uporednog prava i literatura iz komunitarnog prava Evropske unije – kažu Dušan i Igor, studenti na Pravnom fakultetu.
Ministar ne zna za problem
Pomoćnik ministra prosvete Miroslav Lazarević rekao je da ne veruje da biblioteke ne mogu da preko fakulteta nabave knjige kao što to rade druge biblioteke i srednje škole.
– Ako je problem u komunikaciji, tu mogu da obećam kontakt sa profesorom Slobodanom Jaukovićem, koji je zadužen za aktivnosti visokog obrazovanja, pa i univerzitetskih biblioteka – rekao je Lazarević.

Izvor:Blic