Home [njuz] Kovačević rektor i u naredne tri godine

Kovačević rektor i u naredne tri godine

47
0

 Rektor Beogradskog univerziteta Branko Kovačević ponovo je, kao jedini kandidat, izabran na tu funkciju za period od tri godine.
Na sednici Saveta univerziteta izabrani su i prorektori. Za prorektora za nastavu izabrana je profesorka Matematičkog fakulteta Neda Bokan, za medjunarodnu saradnju profesor Stomatološkog fakulteta Vojislav Leković, dok će prorektor za finansije biti profesorka Fakulteta organizacionih nauka Nevenka Žarkić-Joksimović. Dovoljan broj glasova Komisije za izbor rektora i prorektora nije dobio kandidat za prorektora za nauku profesor Dušan Teodorović, a rektor je najavio da će na sledećoj sednici Saveta predložiti novog kandidata.

Senat ima 31-og člana, koliko je i fakulteta u Beogradu, a današnjoj sednici prisustvovalo je 24. Za izbor Kovačevića za rektora glasao je 21 član, a tri listića su bila nevažeća.

Kovačević je najavio da će u narednom mandatu prioritet u njegovom radu biti reforma visokog obrazovanja u Srbiji i pristup evropskim fondovima.

– Mora da se studira godina za godinom i dostigne 80 odsto prolaznosti…. Što se tiče ulaganja u Srbiji se za nauku izdvaja 0,26 odsto i 0,9 odsto za visoko obrazovanje, a u Evropi sedam odsto za obrazovanje i tri odsto za nauku – naveo je rektor.

On je medju prioritete dodao i razvoj nauke i istraživačkog rada, unapredjenje života i rada studenata i reformisanje nastavnog procesa.

Kovačević je istakao i da je neprihvatljivo da se fakultetima oduzme 40 odsto sopstvenih prihoda.

Član Saveta Milić Milovanović je kritikovao proceduru izbora kandidata za rektora i zamerio Kovačeviću politički angažman i izjave o otpuštanju pojedinih profesora.

Branko Kovačević je diplomirao, magistrirao i doktorirao na Elektrotehničkom fakultetu u Beogradu. Koautor je osam knjiga i oko 300 naučnih radova, a učestvovao je u realizaciji projekata i tehničkih rešenja koja su korišćena u oblasti vojske i u proizvodnim programima industrije.

Obavljao je više dužnosti na Elektotehničkom fakultetu i Univerzitetu u Beogradu, a rodjen je 29. 06. 1951. u Beogradu.

Na današnjoj sednici za člana senata izabran je profesor Medicinskog fakulteta u Beogradu Vojkan Djukić. Za sutra u 13 časova zakazana zajednička sednica Senata i Saveta Univerziteta na Gradjevinskom fakultetu.


Izvor: Studio B