Home [njuz] Nikad nije rano za karijeru

Nikad nije rano za karijeru

54
0

 „Novinarstvo je hleb sa sedam kora, dok dođeš do sredine, polomiš sve zube“ – tako je ovih dana programska direktorka Radija B92 Gorica Nešović u Centru za razvoj karijere Beogradskog univerziteta predstavila mogućnost za pravljenje karijere u medijima.  Šezdesetak studenata završnih godina fakulteta sa kojih i dolazi najveći broj poslenika u medijskim kućama saslušali su istom prilikom i Svetlanu Lukić, urednicu emisije „Peščanik“, Goranku Matić, urednicu fotografije u „Politici”, Zorana Stanojevića, urednika emisije „OKO” na RTS i Ivana Mrđena, urednika beogradskog dodatka „Blica”.

Centar za razvoj karijere i savetovanje studenata osnovan je pre dve i po godine kao organizaciona jedinica Univerziteta u Beogradu i za relativno kratko vreme uspeo je da ostvari dobre rezultate. Više od stotinu registrovanih poslodavaca koji su ostvarili saradnju sa centrom svedoči o tome da poslovni svet prepoznaje Centar kao partnera u nalaženju kvalitetnog i stručnog kadra. Studenti, s druge strane, kažu da Centar pruža značajnu pomoć i podršku u profesionalnom razvoju.
– Mi pružamo mogućnost studentima i postiplomcima da se informišu o slobodnim radnim mestima, honorarnim poslovima, aktuelnim stipendijama i postdiplomskim studijama. Takođe, studentima su u Centru na raspolaganju biblioteka, skriptarnica, računari, veb sajt i mogućnost da primaju novosti elektronskom poštom – kaže za „Blic“ Dejana Lazić iz Centra za razvoj karijere.
Akademci koji se plaše da neće imati pravi odgovor na pitanja poslodavaca, ovde mogu doći na savetovanje. Naučiće kako da napišu dobar CV, propratno pismo ili aplikaciju. Ukoliko ih muči nešto o čemu ne bi želeli da pričaju pred većim brojem ljudi na raspolaganju im je savetnik sa kojim mogu razgovarati u „četiri oka“.
– Centru organizuje i programe predavanja, radionica, seminara i kurseva, putem kojih mladići i devojke razvijaju svoje veštine i stiču nova znanja korisna za aktivno traženje posla i buduće obavljanje poslova – dodaje Dejana Lazić.
Posle svakog ovakvog događaja studenti ispunjavaju upitnik i iznose šta im je bilo najkorisnije. Tako je posle panela o karijeri u medijima većina studenata u prvi plan istakla „neposredan kontakt sa novinarima koji su uspešni u svom poslu“, informaciju da je „moguće ući u veliku redakciju, makar kao volonter“, ali i „savete za početnike“.
– Većini je sada jasnije šta bi trebalo da rade, a šta da izbegavaju ukoliko žele da se bave novinarstvom, kaže Dejana Lazić.
Interesantne su i ocene rada Centra za razvoj karijere: „Odlična je ideja da se pomogne mladim ljudima, prvenstveno studentima, da na vreme počnu da razmisljaju o karijeri i odlukama koje mogu da im odrede čitav život“, stoji u više upitnika, uz jedinstvenu ocenu da je ovaj Centar svrsishodan, jer studentima „omogućava da razviju svoje ideje i neku vrstu taktike za uspeh i razvoj karijere“.

Trening za timski rad

Sutra, sa početkom u 11 sati, u svečanoj sali Rudarsko – geološkog fakulteta Centar organizuje tročasovni trening na temu „Timski rad“. Po čemu se tim razlikuje od grupe, koje su faze izgradnje tima, kako da prepoznate sopstvenu ulogu u timu… neka su od pitanja o kojima će biti reči tokom ovog treninga.

Izvor:Blic