Home [njuz] Trka za upis u srednju školu počinje 4. juna

Trka za upis u srednju školu počinje 4. juna

33
0

 Pravila upisa ostaju ista kao i proteklih godina. Učenici mogu da osvoje najviše dvadeset bodova po testu…
Konkurs za upis u srednje škole u Srbiji biće objavljen u sredu, 6. maja. Prijemni ispiti za upis u matematičke i filološke gimnazije, odeljenja za talentovane za fiziku i umetničke škole počeće od 4. juna i trajaće nekoliko dana. Kvalifikacioni ispiti za upis u četvorogodišnje srednje stručne škole i gimnazije polagaće se 22. juna iz srpskog jezika i 23. juna iz matematike, potvrđeno je u Ministarstvu prosvete. Kvalifikacioni ispiti polagaće se u matičnim osnovnim školama, a đaci će testove iz matematike i srpskog jezika polagati po nešto drugačijim pravilima u odnosu na prošlogodišnje. U Ministarstvu navode da će 40 odsto zadataka iz srpskog jezika imati promenjen redosled ponuđenih odgovora u odnosu na redosled iz zbirki za pripremu ispita. Od 17 zadataka iz matematike u pet zadataka brojčane vrednosti biće drugačije nego u zbirkama.
Pravila upisa ostaju ista kao i proteklih godina. Učenici mogu da osvoje najviše dvadeset bodova po testu, a da bi đak položio prijemni ispit, potrebno je da osvoji bar po jedan bod na ispitima iz srpskog jezika i matematike. Prioritet prilikom upisa imaće đaci sa osvojenih pet i više bodova po testu. Učenici koji posle osmog razreda žele da upišu trogodišnju srednju stručnu školu ili školu koja traje dve godine, ne polažu kvalifikacione ispite, već u matičnoj osnovnoj školi popunjavaju listu sa 20 upisnih želja. U spisak unose nazive škola, mesto, šifru i naziv obrazovnog profila i rangiraju se prema opštem uspehu koji su postigli u šestom, sedmom i osmom razredu osnovne škole.
Preliminarni rezultati kvalifikacionih ispita biće poznati 24. juna, konačna rang-lista znaće se 29. juna, a liste sa rangiranih 20 upisnih želja, odnosno odabranim školama, predaju se 29. i 30. juna. Upisi učenika u prvi razred srednje škole biće završen 9. jula, odnosno 13. jula za one koji ne uspeju da se upišu u prvom krugu.
U Srbiji postoji 520 srednjih škola, 130 gimnazija i 390 stručnih škola, muzičkih, umetničkih i škola za talente.

Novi profili – tehničar za reciklažu i modni krojač
Ove godine će desetak srednjih škola dobiti dva nova ogledna profila. Četvorogodišnji profil – tehničar za reciklažu biće uveden u školama u Smederevu, Pančevu, Nišu i Užicu, a osmišljen je u saradnji s Nacionalnom službom za zapošljavanje, Privrednom komorom Srbije i poslodavcima. Školovanje za modnog krojača, zanimanja koje objedinjuje znanje dosadašnjeg modelara, šivača i krojača, trajaće tri godine i biće uvedeno u šest škola u Srbiji.