Home [njuz] Obradović: Ne povećavajte školarine!

Obradović: Ne povećavajte školarine!

53
0

 Ministar prosvete Žarko Obradović je pozvao fakultete u Srbiji da u vreme krize ne povećavaju školarinu.
"Iako možda postoje razlozi za povećanje školarina na visokoškolskim ustanovama u uslovima teške ekonomske situacije, kada svi delovi društva podjednako snose teret krize nije opravdano povećati školarine", rekao je Obradović. Preporuku da školarina ostane na prošlogodišnjem nivou, ili da bar ne pređe procenat inflacije, fakultetima u Beogradu uputiće i Senat Beogradskog univerziteta na sutrašnjoj sednici, najavio je rektor Branko Kovačević.

"Konačnu odluku ipak donose nastavno-naučna veća fakulteta koji su autonomne ustanove. Ipak, očekujem da većina fakulteta uvaži našu preporuku, pošto se nalazimo u veoma teškom momentu i nezapamćenoj ekonomskoj krizi", naveo je Kovačević.

Rektor Univerziteta u Beogradu je dodao da će pojedini fakulteti ipak morati da povećaju školarinu, pošto nemaju dovoljno novca ni da izmire račune i komunalne troškove.

On je rekao i da bi, pošto Vlada Srbije utvrdi kvote za upis brucoša u novoj školskoj godini, krajem aprila ili početkom maja, trebalo da bude raspisan zajednički konkurs za upis na fakultete svih univerziteta u Srbiji.

Prijavljivanje za upis budućih brucoša na Univerzitet u Beogradu biće od 21. do 24. juna, a prijemni ispiti će trajati od 26. do 30 juna.

Prijavljivanje i polaganje prijemnih ispita na beogradskim fakultetima ovoga puta su ranije nego predhodnih godina, zbog održavanja Univerzijade od 1. do 12. jula.

Izvor: B92