Home [njuz] Studenti na Kosovu štrajkuju glađu

Studenti na Kosovu štrajkuju glađu

59
0

 Studenti u Ranilugu četvrti dan štrajkuju glađu, nezadovoljni odlukom da se predavanja obustave i odeljenje Filozofskog fakulteta preseli u Kosovsku Mitrovicu. Ministarstvo prosvete pozvalo studente da prekinu štrajk i ocenilo da je njihovo zdravlje važnije od bilo kakvog problema.

Studenti katedre za srpski jezik i književnost Filozofskog fakulteta Prištinskog univerziteta odeljenja u Ranilugu, četvrti dan štrajkuju glađu tražeći da počne nastavana na katedri za srpski jezik i književnost trećoj i četvrtoj godini.

"Tražimo da se prekine samovolja dekana Filozofskog fakulteta po čijem je nalogu ove školske godine ukinuta nastava na trećoj i četvrtoj godini katedre za književnost, iako je Mnistarstvo prosvete u dopisu koji je upućen dekanu sugerisalo da odeljenje nastavi sa radom", rekla je predstavnica studenata Ivana Đorđević.  

Studenti traže i da ih neko iz Ministarstva prosvete poseti u Ranilugu i uveri se na licu mesta da li je opravdano obrazloženje dekana Filozofskog fakulteta Dragija Malikovića da u Ranilugu nema uslova za održavanje nastave.

"Zdravstveno stanje studenata koji štrajkuju glađu pogoršava se iz sata u sat, svakodnevno imamo posete lekarske ekipe Zdravstvene stanice u Ranilugu, a juče je nekoliko studentkinja moralo da primi infuziju i vitaminske injekcije", rekla je Ivana Đorđević.  

Dekan Dragi Maliković rekao je za agenciju Beta da je izborno veće fakulteta odlučilo velikom većinom glasova da ne postoje kadrovski, prostorni i materjalni uslovi za rad odeljenja u Ranilugu.

Apel da se prekine štrajk

Načelnik Kosovsko-pomoravskog okruga Dragan Nikolić izjavio je za Betu da je o štrajku i zahtevima studenata obavestio Ministarstvo prosvete, Ministarstvo za Kosovo i Metohiju i Narodnu kancelariju predsednika Republike.

Ministarstvo prosvete Srbije pozvalo je studente u Ranilugu da obustave štrajk glađu zbog najave zatvaranja odeljenja Filozofskog fakulteta iz tog mesta i ocenilo da je njihovo zdravlje važnije od bilo kakvog problema.  

"Ministarstvo prosvete stoji na stanovištu da započeta školska godina treba da se završi na regularan način. To podrazumeva održavanje nastave i polaganje ispita", saopšteno je iz ministarstva.

Ministartsvo prosvete obavestilo je javnost da je na sastanku sa rukovodstvom Filozofskog fakulteta, održanom u Beogradu 19. marta 2009. godine, iznelo stav da odeljenje u Ranilugu treba da radi na način propisan Zakonom o visokom obrazovanju.

Tom prilikom, od rukovodstva Filozofskog fakulteta Univerziteta u Prištini sa privremenim sedištem u Kosovskoj Mitrovici zatražena je informacija da li je Filozofski fakultet u postupku akreditacije zatražio i otvaranje isturenog odeljenja u Ranilugu i da li su ispunjeni uslovi za rad tog odeljenja u skladu sa zakonom.

Izvor:RTS